Rap rantautui kouluihin

Yläasteikäisille suunnatut rap-musiikkityöpajat yleistyvät peruskouluissa. Rap-lyriikkatyöpajat tarjoavat opetukseen välineitä monikulttuurisuuskasvatukseen sekä kanavan nuoren itseilmaisuun. Seuraavaksi työpajat halutaan tuoda myös ammattikouluihin.

kulttuuri
Palecafe
YLE

Plan Suomen viitisen vuotta sitten Suomessa aloittamat Turpa auki! -projektin rap-lyriikkatyöpajat ovat osoittautuneet erittäin suosituiksi. Ne ovat Planin järjestämien koulutusten ja oppimateriaalien myötä levinneet muutaman koulun kokeilusta useille paikkakunnille.

Työpajat tarjoavat vaihtoehtoisen keinon auttaa esimerkiksi traumoista kärsiviä nuoria, sekä opettaa erilaisten kulttuurien hyväksymistä, kertoo työpajoja vetävä musiikinopettaja Elina Alavillamo.

- Oli tarve löytää yhteinen kieli nuorten kanssa, ja tämä rap oli sellainen. Nuorilla on kova tarve tulla kuulluksi, jos vain aikuisella on aikaa kuunnella - vieraankin ihmisen luettavaksi paperille kirjoitetaan syviä ja kipeitä asioita. Tällaiselle toiminnalle soisin koulussa olevan enemmänkin aikaa, Alavillamo pohtii.

Työpajoissa oppilaat pääsevät purkamaan tuntojaan paperille, ja työskentelemään myös ammattimuusikoiden kanssa. Esimerkiksi rap-artistit Steen1 ja Paleface ovat olleet mukana työpajoissa.

Koulujen lisäksi lyriikkatyöpajaa käytetään esimerkiksi koulukodeissa. Plan Suomesta kerrotaan, että ensi keväänä rap-lyriikkapajoja olisi tarkoitus tarjoilla myös ammattikouluissa.

Aiheita omasta elämästä ja yhteiskunnasta

Monet nuoret hakevat inspiraatiota lyriikoihinsa omasta elämästään, mutta osa teksteistä on hyvinkin yhteiskunnallisia ja globaaleja, sanoo Jani Toom Plan Suomesta.

- Työpajoissa pyritään aina tuomaan esiin myös rap-musiikin juuret kaupunkien kadunkulmilta ja musiikin kulttuurinen tausta. Nuoret pitävät näistä tunneista, ja mahdollisuudesta oppia paitsi itsestään myös muista kulttuureista sekä lasten oikeuksista ympäri maailman. Uskomme, että myös ammatillisissa oppilaitoksissa lyriikkapajoille on kysyntää.

13- ja 14 -vuotiaat Emmi Kraender ja Maria Miala ovat osallistuneet musiikkityöpajoihin helsinkiläisessä Naulakallion koulussa. Biisejä kirjoittamalla puretaan huolia ja kerrotaan vaikeistakin asioista, sanoo 13-vuotias Emmi.

- Mun kappaleeni käsittelevät huolia ja perhettä. Lisäksi ne käsittelevät rakkautta, sitä miten vaikeaa se voi olla. Kun työpaja alkoi, rap ei ollut minulle ollenkaan tuttua. Tekstien tekeminen on kyllä ollut työlästä, mutta sitten kuitenkin palkitsevaa. Aikuisille ei aina ole helppoa puhua suoraan, ja siksi laulujen kautta asioista kertominen voi tuntua helpommalta, Emmi miettii.

- Musiikin kautta olen oppinut esimerkiksi kärsivällisyyttä ja tulemaan hyvin toimeen muiden ihmisten kanssa, kertoo puolestaan pitkään musiikkia harrastanut Maria.

Espoon Karatalossa avautuu tänään Plan Suomen Turpa auki! -rap - ja hiphop -lyriikkakilpailun tuotoksista koottu näyttely.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Silja Raunio