Palestiinalaiset jättivät kiistellyn YK-jäsenyyshakemuksensa

Palestiinalaishallinto on jättänyt kiistellyn YK-jäsenyyshakemuksensa Yhdysvaltojen vastusteluista huolimatta. Palestiinalaiset vaativat YK:n täysjäsenyyttä ja Palestiinan tunnustamisesta valtiona.

Ulkomaat

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas jätti hakemuksen YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille.

Asia etenee YK:n turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi, mutta Yhdysvallat on ilmoittanut estävänsä jäsenyyshakemuksen etenemisen turvallisuusneuvostossa veto-oikeudellaan.

Nimettömänä esiintyvä Venäjän valtuuskunnan lähde puolestaan sanoo uutistoimisto Reutersille, että Venäjä äänestäisi palestiinalaisten jäsenyyden puolesta, jos asia tulee turvallisuusneuvoston äänestykseen.

Palestiinalaishallinnon jäsenyyshakemus on ollut YK:n yleiskokouksen eniten huomiota herättännyt aihe. Yhdysvallat pyrki kulisseissa taivuttelemaan palestiinalaisia luopumaan hakemuksen jättämisestä, mutta ei onnistunut tässä.

Hakemuksessaan palestiinalaishallinto vaatii Palestiinan tunnustamista valtiona ja YK:n täysjäsenyyttä. Palestiinalaiset esittävät valtion rajoiksi ennen vuoden 1967 sotaa voimassa olleita rajalinjoja.

Palestiinalaishallinto tarvitsisi YK:n turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaasta 9 maan hyväksynnän jäsenyydelleen. Turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä Yhdysvallat on kuitenkin siis ilmoittanut estävänsä jäsenyyden veto-oikeudellaan.

Lisäksi palestiinalaiset tarvitsisivat yleiskokouksessa kahden kolmasosan enemmistön.

Palestiinalaisilla on tällä hetkellä pysyvän tarkkailijan asema YK:ssa.

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset