Soramonttukivi on hiomalla hieno

Kivi-, koru- ja helmiharrastajien joukko kasvaa jatkuvasti. Yhä useammat punovat itse helmensä ja valmistavat omin käsin muutkin korunsa. Asiantuntijaa erilaisissa kivissä kiehtoo niiden kauneus ja se, että vastaan tulee aina uudenlaisia kiviä.

Korut ja jalokivet
Helmiä ja muita koruja käsivarrella.
YLE / Lahti

Marita Lempinen pyörittelee kädessään kilisevää nippua koruja, joiden kivistä ja helmistä heijastelee valo eri sävyissä. Diplomigemmologi on työssä, joka kuulostaa varsin säihkyvältä. Hän tutkii työkseen jalokiviä ja tekee niistä arvioita.

Lempisen mukaan kivissä kiehtoo niiden kauneus. Harrastaminen ja työskentely kivien kanssa on toisaalta haastavaa, sillä eteen tulee jatkuvasti uusia kiviä. Lempinen hakee osan kivistään itse louhokselta, tunnistaa, hioo ja tekee koruiksi saakka.

Hän ei ole ainoa, jota korut kiehtovat. Kimaltelevat kivet ja korut houkuttelevat pariinsa uusia harrastajia. Esimerkiksi Lahden jalo- ja korukiviharrastajien yhdistykseen kuuluu jo yli 600 jäsentä.

Timantti kestää avioliiton ajan

Yksi korukivistä erottuu muista, nimittäin jalokivi. Se eroaa tavallisesta kivestä harvinaisuutensa ansiosta. Lisäksi jalokivi on niin kova, että se kestää käyttöä.

- Yleensä esimerkiksi vihkisormuksissa on timantti, koska avioliitot ovat ikuisia, Marita Lempinen naurahtaa.

Hänen oma suosikkinsa on timantti.

- Se on olevinaan vaatimaton ja näyttää värittömältä, mutta kun se on oikein hiottu ja sitä kääntelee, valo välkkyy ja hohtaa kaikissa sateenkaaren väreissä.

Kaikki kivet eivät kestä korukäytössä. Esimerkiksi opaalit ja helmet ovat niin pehmeitä, että ne menettävät loistoaan. Ilmassa leijuva kvartsipöly ja korun jatkuva osuminen johonkin esimerkiksi sormuksessa kuluttavat ja samentavat pehmeitä kiviä.

Gemmologi Lempisen mielestä kaikki kivet eivät myöskään ole kauniita.

- Toisaalta kauneus on katsojan silmässä. Soramonttukivestäkin voi hiomalla saada hienon.

Lahdessa järjestetään perinteiset jalo- ja korukivi- sekä helmimessut Jokimaan ravikeskuksessa 24.–25.9.2011 kello 10–17.

Lähteet: YLE Lahti