Jungner tuskastui "tonttuileviin perussuomalaisiin"

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner on arvostellut osaa perussuomalaisten kansanedustajista kovin sanoin. Jungner on tuskastunut perussuomalaisten edustajien lausuntoihin, jotka ovat hänen mukaansa loukanneet niin ihmisoikeuksia, demokratiaa kuin lehdistönvapautta.

talous
Mikael Jungner lähikuvassa.
Mikael Jungner.Seppo Sarkkinen / Yle

Jungner sanoi Ylen TV1:n Ykkösaamun haastattelussa, että ihmisoikeudet, demokratia ja lehdistönvapaus ovat SDP:lle äärimmäisen pyhiä arvoja. Koska muutama perussuomalainen kansanedustaja on jatkuvasti puheissaan loukannut näitä arvoja, on se synnyttänyt jänniteitä perussuomalaisten ja SDP:n välille, Jungner sanoi.

Jungner kutsui pyhiä arvoja loukanneita perussuomalaisten edustajia tontuiksi. Jungner vaati, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kantaisi vastuunsa tontuista.

- Kaikki perussuomalaiset eivät tietenkään ole näitä demokratiaa vastustavia tonttuja, mutta kyllä tähän asti kaikki tonttuilijat ovat olleet perussuomalaisia. Minun mielestäni kun nämä ihmisoikeuden kampittajat ovat päässeet eduskuntaan juuri Timo Soinin siivellä, niin sen takia Soinilla on iso rooli ja iso vastuu tämän tilanteen korjaamisessa.

Jungner huomautti, että sinänsä SDP:n tai perussuomalaisten väleissä ei ole kiistaa.

- Kysymys on näistä muutamista ihmisistä, jotka sieltä perussuomalaisten sisältä esittää todella törkeitä provokaatioita ja väitteitä. Milloin vaaditaan sotilasjunttaa ja milloin puhutaan siitä, miten aseet ovat ihania, Jungner sanoi.

- Se ei vain käy tällaisessa länsimaisessa demokratiassa, että tämä Suomen vapaa elämäntapa, jonka puolesta on taisteltu, että se voidaan herranjumala näiden muutaman höyrypään edessä luovuttaa.

Soini: muutamalla edustajalla on oppimista

Timo Soini totesi samassa ohjelmassa, että yksittäisten kansanedustajien avauksista on koitunut puolueen johdolle ongelmia.

- Kun laukoo jotakin, täytyy oppia ottamaan huomioon muut ryhmän jäsenet. Ja tässä on muutamalla edustajalla oppimista.

Soini otti esimerkiksi perussuomalaisten edustajan James Hirvisaaren kommentit, joissa Hirvisaari on ryöpyttänyt mediaa reippain sanankääntein.

- Haluan tämän vielä käydä loppuun, tämän Hirvisaaren töräytyksen, niin että asiat tulevat kerralla selvitettyä. Sananvapaus on, mutta ei sitä saa käyttää niin, että ryhmätoverit ja ryhmän johto joutuvat ikävään välikäteen.

Lähteet: YLE Uutiset