1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Gaddafin palkkasoturit kostavat Sirtessä - diktaattorin poika kaupungissa

Muammar Gaddafin afrikkalaiset palkkasoturit tekevät kostoiskuja väliaikaishallinnon piirittämässä Sirtessä, kertoo taisteluita paennut asukas uutistoimisto AFP:lle. Hän sanoo myös nähneensä ex-diktaattorin pojan Mutassimin komentokeskuksena toimivassa sairaalakellarissa.

kansannousut

Yliopiston tietotekniikan luennoitsija kertoo AFP:lle, että afrikkalaiset palkkasotilaat ampuvat ilmatorjuntaohjuksilla taloja summittaisesti. Hänen mukaansa kyse on kostosta. Kaikki Sirten pääkadun varrella olevat rakennukset ovat kärsineet pahoja vaurioita.

Hän kertoo nähneensä Gaddafin pojan Mutassimin Sirten pääsairaalassa kahdesti viime viikkojen aikana. Gaddafille uskolliset olivat kutsuneet hänet komentokeskukseen korjaamaan tietokonevikaa.

Myös väliaikaishallinnon paikallinen sotilaskomentaja sanoo Mutassimin olevan kaupungissa, koska hän on kuullut tämän antavan käskyjä radiossa.

Väliaikaishallinnon sotilaat ovat iskeneet Gaddafin synnyinkaupunkiin Sirteen viime päivinä täydellä voimallaan sekä lännestä että idästä, jotta diktaattorin viimeisetkin tukialueet saataisiin hallintaan. Väliaikaishallinto kertoo joukkojen edenneen lauantaina noin kilometrin päähän Sirten keskustasta viikkojen asemasodan jälkeen.

Nato on tukenut hyökkäystä tekemällä kaupunkiin ilmaiskuja sekä yön että sunnuntaipäivän aikana. Väliaikaishallinnon sotilaat ovat sunnuntaina saaneet vetäytymiskäskyn lännessä iskujen takia. Joukot idässä taas odottavat uusia määräyksiä taistelun seuraavasta vaiheesta.

Sirten asukkaat ovat pahassa välikädessä taisteluiden keskellä. Kaupungista pakenevat kertovat kurjistuvista eliolosuhteista. Monet ovat piilotelleet tulitusta pitkiä aikoja kellareissa, syöden harvoin ja juoden vettä saastuneista kaivoista.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi