1. yle.fi
  2. Uutiset

Australian rannikolle odotetaan tonneittain lisää vauvavalaita

Australian itärannikolle odotetaan ennätysmäärää vauvavalaita 50 vuoteen, iloitsevat maan luontoasiantuntijat. Emot ja poikaset uivat Sydneyn ohitse syys-marraskuun aikana, kun ne matkaavat takaisin Etelämantereelle kohti kylmempiä vesiä.

luonto
Ryhävalas veden pinnalla.
Ryhävalaiden määrä Australian vesillä oli hyvin pitkään alhainen raskaan pyynnin takia, mutta se on hiljalleen kasvanut valaanpyynnin lopettamisen jälkeen.Dave hunt / EPA

New South Walesin osavaltion puisto- ja luontovirasto kertoo, että kesäkuussa Sydneyn edustalla nähtiin yli tuhat ryhä-ja silovalasta, kun ne uivat lisääntymään Queenslandin lämpimille vesille.

Tuolloin vapaaehtoiset tarkkailijat arvioivat 17 prosentin lisäyksen pohjoiseen uivien valaiden määrässä. Nyt takaisin etelään matkalla olevien poikasten määrässä on raportoitu ennätyskasvua. Ryhävalaspoikanen on 5-6 metriä pitkä ja painaa noin 20-30 tonnia.

Luontoviranomaisten mukaan ryhä- ja silovalaiden määrä Australian itärannikolla on kasvanut hitaasti ennalleen valaanpyynnin lopettamisen jälkeen.

Ryhävalaiden määrä oli hyvin pitkään alhainen raskaan pyynnin takia. Silovalaat puolestaan olivat sukupuuton partaalla. Kaupallinen valaidenpyynti lopetettiin New South Walesissa 1960-luvulla.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi