1. yle.fi
  2. Uutiset

Rakennusmiehille luvassa jäätävä talvi

Suomen bruttokansantuotteen painuminen pakkaselle enteilee synkkää talvea rakennusalalle. Erityisesti tämä näkyy Pohjois-Suomen rakennusmiesten työttömyydessä. Kuluva syksy on vielä valoisa, mutta sydäntalven työttömyyslukuja ei uskalleta edes enteillä.

rakennustyöntekijät
Rukkaset ja vasara hangella
Antti Kettumäki / Yle

Rakennusliiton Pohjois-Suomen ja Pohjanmaan aluepäällikkö Juha Kauppinen sanoo, että bruttokansantuote on rakennusalalla tärkeä mittari. Mikäli mittarissa näkyy kolmen prosentin kasvu, niin se tietää töitä, mutta laskeva BKT työttömyyttä. Pellervon taloudellinen tutkimuskeskus on kertonut, että BKT painuu ensi vuonna euroalueen kriisistä johtuen reippaasti miinuksen puolelle.

Pohjois-Suomessa rakennusmiesten työttömyyttä pahentaa se, ettei Etelä-Suomesta löydy reissumiehille enää töitä.

- Kyllä raja menee Jyväskylän korkeudella. Kainuulaisille reissumiehille ei löydy enää töitä sen kauempaa, sillä vastaan tulevat virolaiset ja puolalaiset rakennusmiehet. Asia on näin, että ulkomainen työvoima on syrjäyttänyt esimerkiksi kainuulaisen reissumiehen pääkaupunkiseudun työmarkkinoilta, sanoo aluepäällikkö Juha Kauppinen.

Kauppinen kertoo, että ensimmäisenä jäihin joutuu teollisuusrakentaminen ja toisena asuntorakentaminen. Kauppisen mielestä hallituksen ei pitäisi leikata kotitalousvähennystä, sillä remontointi parantaisi edes vähän pahentuvaa tilannetta.

- Jos Norjassa ja Ruotsissa töitä riittää, niin kautta Pohjois-Suomen rakennusmiehet lähtevät sinne töihin.

- En osaa työttömyysprosentteja sanoa, mutta synkempiä ne ovat kuin viime talvena, sanoo Juha Kauppinen.

Rakennusalalla menee vielä hyvin, sillä työttömyysprosentti on tällä hetkellä 11 - 14 prosentin välillä koko Pohjois-Suomen alueella. Kainuussa luku on 13,8, Lapissa 14 ja Oulun seudulla 11. Viime talvena työttömyysluvut olivat 26 - 30 prosentin välillä.

Poikkeuksena on Pohjaanmaan alue: viime talvena vain 15 prosenttia oli työttömänä ja tällä hetkellä luku on 6,5 prosenttia. Lukuja selittää osaltaan Seinäjoen vahva kasvu ja kaupungin sekä valtion investoinnit uusiin rakennuksiin. Myös muissa Pohjalaismaakunnissa rakentaminen oli vilkasta.

Lähteet: YLE Kainuu / Antti Kettumäki

Lue seuraavaksi