1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaivanto, Kangasala

Kaivannon sairaalan kohtalo ratkeaa

Kangasalan Kaivannon sairaalan tulevaisuus ratkeaa tänään. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuustolle esitetään, että päihdepsykiatriaan erikoistunut Kaivannon sairaala lakkautetaan vuoden 2013 lopussa. Tarvittavat uudet tilat rakennettaisiin esityksen mukaan Valkeakosken aluesairaalaan.

Kuva: YLE / Jan Hynnä

Lisäksi Kaivannon sairaalan käyttäjäkunnilta pyydetään selvitys, miten ne aikovat selviytyä avohoidon lisäämisestä.

Esimerkiksi Valkeakosken sairaalan johtokunta on arvioinut, että toiminnan siirto muualle toisi suuremmat investointikulut kuin Kaivannon jatkaminen. Ulkopuolisen yrityksen tekemässä kuntoarviossa Kaivannon investointitarve on 5,8 miljoonaa euroa seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana. Esimerkiksi Vammalan sairaalan kaksi psykiatrista osastoa maksoivat yhteensä 9,3 miljoonaa euroa.

Kaivannon sairaalan puolesta on kerätty noin 14 000 kansalaisen allekirjoittama adressi. Lisäksi Pirkanmaan 18 kansanedustajasta 14 on pyytänyt sairaanhoitopiirin valtuutetuilta, että toiminta jatkuisi. Kansanedustajat pitävät sairaalan säilyttämistä hoidon, potilaiden ja omaisten kannalta parhaana vaihtoehtona.

Kaivannon sairaala on erikoistunut varsinkin päihteistä ja psykiatrisista ongelmista kärsivien potilaiden hoitamiseen. Yhdistelmä on nykyisin yleinen.