Kruununhaan arvotalot saamassa oikeuden hissinrakentamiseen

Kruununhaan taloyhtiöiden lähes kymmenen vuotta kestänyt taistelu oikeudesta hissinrakentamiseen on lopuillaan. Kiista on saamassa ratkaisun, jossa hissin saa rakentaa, mikäli sille ei ole teknistä estettä. Käytännössä hissikielto jäänee vain yhteen porrashuoneeseen.

hissit
Porraskäytävä
YLE

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee tänään maanantaina asemakaava-asiaa, joka koskee yhdeksää kerrostaloa Kruununhaassa. Museovirasto ja kaupunginmuseo olivat pitkään hissien rakennuskiellon kannalla rakennushistoriallisiin syihin vedoten.

Kaavaan on nyt päätymässä merkintä, jossa hissien rakentaminen sallitaan, mikäli se on teknisesti mahdollista. Käytännössä tekninen este hissien rakentamiselle porraskäytävään on vain yhdessä kohteessa Liisankadulla, missä kolmen kerroksen asunnot sijaitsevat korkean salitilan yläpuolella.

Kruununhaan hissiä tavoittelevat talot on rakennettu vuosien 1873 ja 1911 välisenä aikana. Arkkitehtien lista on nimekäs. Suunnittelijoiden joukossa ovat muun muassa Theodor Höijer, Gustaf Estlander, Onni Törnqvist (Tarjanne) ja Lars Sonck.

Kaavaehdotuksen mukaan korjaustöiden lähtökohtana tulee kuitenkin olla, että arvokkaiden porrashuoneiden rakenteet ja alkuperäiset yksityiskohdat materiaaleineen ja väreineen säilytetään.

Kaupunginhallituksen kehotuksen mukaan hissit on lisäksi toteutettava rakennusteknisesti siten, että ne sopivat mahdollisimman hyvin ympäristöönsä.

Lähteet: YLE Helsinki