1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sauli Niinistö

Laatikainen: Suomi valitsee Lipposen, Niinistön tai Väyrysen

Paavot, Lipponen ja Väyrynen, ovat enemmän valtiomiehiä kuin Sauli Niinistö. Paavot ovat rohkeina mielipidejohtajina aikamme kekkosia, kommentoi kolumnissaan professori Erkki Laatikainen. Hän ennakoi presidentinvaalien venyvän kahdelle kierrokselle. Suuri kysymys onkin, kuka tulee Niinistön haastajaksi?

Kuva: YLE Keski-Suomi

Presidentinvaalin asetelmat ovat kirkkaat. Täydennystä odotetaan vasemmistoliitolta. Sen ratkaisu tuskin mullistaa perusvalua. Kilpaan lähtevät ruotsalaisen kansanpuolueen Eva Biaudet, vihreiden Pekka Haavisto, sosiaalidemokraattien Paavo Lipponen, kokoomuksen Sauli Niinistö, perussuomalaisten Timo Soini ja keskustan Paavo Väyrynen.

Esillä on vilahdellut seniorisoituva korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg, ståhlbergilainen ajattelija. Tuskin hän imee tuekseen puoluerajat ylittävän vakuuttavan joukon.

Vaikka tasavallan presidentin valtaoikeudet on kassaroitu ja hän on yhä vahvemmin arvojohtaja tai hän tyytyy silkaksi ritualistiksi, tehtävään valittavalle on eduksi valtiollisen elämän omakohtainen tuntemus. Valtionpäämies on aina yhteiskunnallinen toimija. Hänen painoarvonsa voi kasvaa perustuslaissa mainittuja vastuita suuremmaksi kriiseissä.

Vaali tuskin ratkeaa ensimmäisellä kierroksella. Suosikin Sauli Niinistön kannatus on tippunut korkeuksista hieman yli 50 prosenttiin, vaikka kamppailu ei ole vielä kunnolla alkanut. Kahden kierroksen kisa lie varma.

Maailmantalouden ja Euroopan unionin kriisi saattaa heijastua koitokseen voimakkaammin kuin nyt päätellään. Näin etenkin jos kriisi syvenee ja Suomi ajautuu yhä rankempiin ongelmiin.

Toiselle ja ratkaisevalle kierrokselle yltää Sauli Niinistö. Mutta kuka on kumppanifinalisti? Perussuomalaisten Timo Soini tuskin yltää näin korkealle. Äänestäjien suuri enemmistö sittenkin sisäistänee tasavallan presidenttiin liittyvät odotukset muuksi kuin poskisolisteluksi.

Niinistön voittamisesta taistelevat Paavo Lipponen ja Paavo Väyrynen. He ovat valtiomiehiä, enemmän kuin ykköstilaa nyt pitävä Niinistö. Lipponen ja Väyrynen kavahtavat mielisteleväisyyttä. He herättävät tunteita, sysäävät laineita. Suunnanaukaisijoina he ovat aikamme kekkosia.

Seuraava tasavallan presidentti on yli 60-vuotias, mutta eipä tämä kovin erikoiselta tunnu, kun muistetaan P. E. Svinhufvud nimetyn presidentiksi 69-, Kyösti Kallio 63-, Gustaf Mannerheim 77- ja J. K. Paasikivi 75-vuotiaana. Presidentiltä kaivataan kypsää harkitsevaisuutta, mitä vuosikymmenien kokemus tuo.

Tampereen maamerkki ripeänä päätöksenä

Näsinneula hahmottuu Tampereen maamerkiksi. Sen ravintola sijaitsee 124 metrin korkeudessa ja antennin huipulle on 168 metriä. Alueesta on tehty viihtyisyyden perhekeskus, jossa vuosittain vierailee kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Helsingin Sanomat kertoi äsken osuvasti Näsinneulan perustamisen. Tampereen jyräkkä kaupunginjohtaja Erkki ”Napoleon” Lindfors lounasti Kuopion Puijon tornissa vuonna 1965. Lounastajan päähän pälkähti: erottuva torni ravintoloineen on saatava myös Tampereelle, mutta sen on oltava Puijoa korkeampi. Hanke käsiteltiin seuraavana päivänä kaupunginhallituksessa. Kustannuksia vähäteltiin. Totuus olisi puhaltanut vastapuhurin hankkeelle.

Näsinneula on lunastanut paikkansa ja kannattavaisuutensa Tampereen vetonaulana. Sen järkevyyttä ei kyseenalaisteta. Näsinneulan valmistumisen 40-vuotisuutta on juhlittu. Se on kunnallisen ravakan ideoinnin ja päätännän majakka, kaiken muun ohella.

Saarijärven unohtumaton Ilta

Kotiseutuneuvos Ilta Ikkalan 90-vuotispäivää juhlistetaan monin tavoin Saarijärvellä.

Näkyvin kiitollisuuden osoitus todelliselle monitoimi-ihmiselle on päätoimittaja Maire Hyvösen taidokkaasti toimittama juhlakirja. Siinä arvioidaan kotiseutuneuvoksen elämäntyötä , kulttuurin arvoa ylipäätään, ja annetaan näkökulmaa Saarijärven virkeään tulevaisuuteen. Hankkeen moottorina on toiminut prikaatikenraali evp Hannu Luotolan puheenjohtama Saarijärvi-seura.

Kotiseututyö kutoo yhteisöä henkiseksi kokonaisuudeksi, joka koostuu mitä erilaisimmista osista. Saarijärvi on tästä hieno malli. Pitäjä on sukupolvisesti ollut maakunnan eturivin kulttuurinen kehto, jossa on syntynyt maamme etevimpiä taiteilijoita, yritysjohtajia ja yhteiskunnallisia vaikuttajia enemmän kuin kenties yhdestäkään muusta keskisuomalaisesta kunnasta.

Ilta Ikkala on jaksanut pitää yllä arjen elämässä kulttuurisuuden ja sielukkuuden liekkiä. Runeberg elähdyttää häntä, samoin kaikki se, mikä edistää Saarijärven hyvää. Yhdeksän vuosikymmenen saavuttaminen on yksi etappi kotiseutuneuvoksen runsauden taipaleella.