Hyppää sisältöön

Televisiokaupassa koolla on väliä

Enemmän on enemmän, pätee televisiokaupoilla. Vaikka jokaista tuumakokoa menee kaupaksi, kasvaa television koko jatkuvasti.

Kuva: YLE / Lahti

Televisiokaupoilla 32-tuumainen on tällä hetkellä myydyin koko, kertoo tamperelaisen kodinkoneliikkeen myyjä Jukka Mäkinen. Suuntaus on isompaan päin.

- Kaikista suurin malli on 64-tuumainen, mutta se on ehkä jo ylisuuri. Sillä lähinnä luodaan haluja ja mielikuvia asiakkaille.

Sen sijaan 46-tuumaista televisiota kannetaan kaupasta kotiin innolla. Jos asiakas on nuorempi, on vaatimuslistalla suuren koon lisäksi myös nettiyhteys. Mäkinen uskookin nettipuolen kehittyvän kovaa vauhtia.

Plasma, LCD vai led?

Plasmatelevisioita ei mene liiemmin kaupaksi, sillä niiden suuri koko ja varsinkin hinta vielä toppuuttelevat ostajia. Eri värisävyt tosin erottuvat plasmanäytöllä paremmin, sanoo Jukka Mäkinen.

Led ja LCD ovat hinta-laatu-suhteeltaan parempia, mutta kuvaltaan kovempia, määrittelee Mäkinen. Joidenkin mielestä uusimmat LCD-näytöt ovat vähintään yhtä hyviä kuin plasmanäytöt, mutta kyse on lopulta mieltymyksistä.

Jos kuvanlaadun sijaan sähkönkulutus on tärkeämpi mittari, on led tällä hetkellä paras ratkaisu. Se vie LCD:hen verrattuna 40 prosenttia vähemmän sähköä ja plasma taas vie sähköä reilusti eniten, sanoo Mäkinen.

- Iso plasmatelevisio vie alle sata euroa sähköä vuodessa. Ihmiset laittavat sata euroa vuodessa turhempaankin kuin television katseluun.