Korundilta puuttuvat tavoitteet ja suunnitelmat

Viime keväänä avatun Rovaniemen kulttuuritalo Korundin liiketoiminta-, viestintä- ja markkinointisuunnitelmat ovat edelleen tekemättä. Korundin käyttökulut ostopalveluineen maksaa kaupungille lähes miljoona euroa vuodessa. Korundin tuottotavoitetta, jos sellaista on, ei suostuta kertomaan julkisuuteen.

Corundum (Korut ja jalokivet)
Kulttuuritalo Korundin musiikkisali
Lapin kamariorkesteri harjoittelee kulttuuritalo Korundin musiikkisalissaJarmo Honkanen / Yle

Korundin vaikeudet määritellä itselleen tavoitteita saa lähes surkuhupaisia piirteitä. Puoli vuotta avajaisten jälkeen tekemättä on edelleen liiketoiminta-, viestintä- ja markkinointisuunnitelmat.

Kulttuurijohtaja Maria Widenius sanoo liiketoimintasuunnitelman olevan vasta tekeillä. Tavoitteena on, että kulttuuritalon toiminnalle välttämätön liiketoimintasuunnitelma valmistuisi lokakuun aikana. Liiketoimintasuunnitelmaa laativat talon käyttäjät, kulttuuripalvelukeskus ja Arktikum palvelut Oy. Mikäli suunnitelma valmistuu lokakuun aikana, olisi se puoli vuotta avajaisten jälkeen.

Kuluja paljon, tuloja vähän

Rovaniemen sivistyspalvelujen osastonjohtaja Antti Lassila on haluton kommentoimaan kaupungin tavoitteita Korundin suhteen. Lassilan mukaan Korundia pyörittävä Arktikum palvelut Oy:n kanssa on sovittu laadullisista ja määrällisistä tavoitteista, kävijämääristä ja käyttöasteesta, mutta euromääräisistä tulostavoitteista Lassila ei suostu sanomaan mitään.

Kulttuurijohtaja Maria Wideniuksen mukaan asetettuja tavoitteita tuskin saavutetaan tänä vuonna, mutta ensi vuodeksi usko on kova.

- Ei ole tarkoituksena, että taloa pidettäisiin yllä vain veronmaksajien varoilla, Widenius sanoo.

Tänä syksynä Korundissa on pääkäyttäjän Lapin Kamariorkesterin konserttien lisäksi vain kolme muuta konserttia.

Lassila kertoo, että Korundin liiketoiminnan tuottotavoitteet pitää olla selvät ja mitattavissa olevat. Lassilan mukaan myös liiketoimintasuunnitelma on jo valmis, mutta sitä ei ole vielä esitelty missään. Sen aika on loka- marraskuussa, Lassila sanoo.

Kulttuuritalon käyttökulut arvioidaan nousevan yli 700 000 euroon vuodessa. Tämän lisäksi kaupungin sopimus Arktikum Palvelut Oy:n kanssa on arvoltaan lähes 200 000 euroa vuodessa. Liiketoiminta-, markkinointi- ja viestintäsuunnitelmien puuttuessa kaupunki ei pysty laskemaan paljoakaan konserttien ja tapahtumien myyntitulojen varaan.

Salin akustiikka remonttiin

Korundisali on saanut osakseen sekä suitsutusta että kritiikkiä salin tärkeimmästä ominaisuudesta, akustiikasta. Klassisen musiikin ja kamariorkesterin ystävät ovat olleet haltijoissaan, mutta muun musiikin ja seminaarien järjestäjät ovat kritisoineet akustiikkaa täysin sopimattomaksi.

Osastonjohtaja Antti Lassila sanoo ongelman olevan tiedossa ja saliin on tilattu akustiikka elementtejä, joilla salia voidaan säätää eri tapahtumiin sopiviksi. Lassilan mukaan tämän syksyn aikana äänentoiston ammattilaiset laativat erilliset akustiikkasuunnitelmat myös kevyelle musiikille ja kokouskäyttöön.

Lähteet: YLE Lappi / Tapio Räihä, Jarmo Siivikko