1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansannousut

Siviilit pakenevat Sirten kaaosta

Raskaat taistelut ovat jatkuneet Sirtessä, jossa Libyan väliaikaishallinnon joukot yrittävät edelleen saada kaupunkia haltuunsa Muammar Gaddafille uskollisilta joukoilta. Humanitaarinen tilanne kaupungissa on käymässä siviileille erittäin vaikeaksi. Myös Bani Walidin hallinnasta taistellaan.

kansannousut
Kapinalliset tulittavat panssarivaunuilla Gaddafin tukijoiden asemia Sirtessä.
Kapinalliset tulittivat panssarivaunuilla Gaddafin tukijoiden asemia Sirtessä 26. syyskuuta.Reuters-TV

Väliaikaishallinnon joukot hyökkäävät Sitreen lännestä, etelästä ja idästä. Monet siviilit pääsevät nyt kuitenkin pakoon, sillä aiemmin Gaddafin joukot estivät lähtemisen.

Joukot etenivät jo muutamien satojen metrien päähän kaupungin keskustasta sunnuntaina, mutta joutuivat vetäytymään Naton ilmaiskujen vuoksi. Nato kertoo maanantaina iskeneensä useisiin Sirten sotilaskohteisiin kolmen päivän aikana.

Noin 70 000 asukkaan kaupungista pakenevat siviilit kertovat, että humanitaarinen tilanne kaupungissa alkaa olla erittäin vaikea. Asukkaiden mukaan kaupungissa ei ole ruokaa, vettä, polttoainetta tai sähköä. Lapsille ei ole maitoa.

- Tätä on jatkunut nyt lähes kaksi kuukautta, sillä Gaddafin joukot eivät ole päästäneet meitä lähtemään, sanoo kaupungista nyt pakoon päässyt Mufta Mohammed.

Asukkaiden mukaan kaupungissa tiukkaa kuria ovat pitäneet Gaddafin afrikkalaiset palkkasoturit Tshadista.

Kapinalliset yrittävät myös Bani Walidiin

Myös Bani Walidin kaupungin hallinnasta taistellaan edelleen. Gaddafille uskolliset joukot ovat vastanneet valtausyrityksiin raskaalla tykistötulella. Kapinallisilla on tykistön lisäksi käytössään muun muassa panssarivaunuja.

Kapinalliset sanovat, että Gaddafin joukkojen vastarinta on niin voimakasta, ettei kaupunkiin yritetä tällä hetkellä hyökätä jalkaväen sotilailla. Kapinalliset epäilevät, että Gaddafin poika Saif al Islam on Bani Walidissa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi