Koe uusi yle.fi

Katainen ja Rutte kiistävät huhut pelastussuunnitelmasta

Haagissa Hollannissa tavanneet Suomen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja Hollannin pääministeri Mark Rutte eivät vahvista yleisradioyhtiö BBC:n tietoa Kreikan velkakriisin pelastussuunnitelman syntymisestä. Rutten ja Kataisen mukaan nyt tehdään töitä jo tehtyjen päätösten toteuttamiseksi.

velkakriisit
Mark Rutte (kesk.) ja Jyrki Katainen tapaavat.
Mark Rutte (kesk.) ja Jyrki Katainen tapasivat Haagissa maanantaina.Robin Utrecht / EPA

- Olemme nyt hyvin kiireisiä ja me teemme kaikkemme 21. heinäkuuta tehtyjen päätösten toteuttamiseksi, Hollannin pääministeri Mark Rutte kertoi Haagissa.

- Kaikki muu on spekulaatiota, Rutte jatkoi.

Katainen ei usko kasvattamiseen

Myös Suomen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi, että nyt pitää keskittyä niiden päätösten toimeenpanoon, joista tämän kriisin aikana on päätetty. Hän sanoi myös, ettei usko kriisirahaston kasvattamisen olevan tie ratkaisuun. Katainen arvioi, ettei rahaston nettosumman kasvattamiselle löytyisi Suomesta tukea.

- Ei tietenkään suhtauduta positiivisesti. En usko, että semmoiseen on missään varaa. Siinä alkaa jo olla uskottavuus vaakalauadalla pahemman kerran, hän sanoi.

Kriisirahaston nelinkertaistaminen tarkoittaisi myös Suomen osuuden nelinkertaistamista, käytännössä kymmeniin miljardeihin euroihin, lähelle kansallista vuosibudjettia.

Kataisen mukaan valtiot keskustelet sen sijaan nykyisen rahaston vivuttamisesta, kuten pankit tekevät.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoi maanantai-iltana, ettei kriisirahastoa olla kasvattamassa. Hänen mukaansa rahastoa yritetään käyttää tehokkaasti, mutta sen kokoa ei paisuteta.

Eduskunta äänestää ylihuomenna

Suomen eduskunta äänestää väliaikaisen kriisirahaston jo sovitusta laajentamisesta ensi keskiviikkona. Saksassa asiasta äänestetään torstaina ja Hollannissa lokakuun alussa.

Euroalueet sopivat heinäkuun 21. päivänä yhteensä 109 miljardin euron uudesta hätäavusta Kreikalla. Sopimuksen mukaan Kreikan lainojen korot laskevat alle neljään prosenttiin ja pankit saavat lisää lainarahaa. Suomen osuus uudesta paketista on noin kaksi miljardia euroa. Suomi on vaatinut paketille vakuuksia.

Kreikan seuraava, lokakuun lainaerä on veitsenterällä.

- Uutta lainapakettia ei voi tietysti tulla siinä tapauksessa, jos troika päätyy arvioon, että Kreikka ei ole enää velkakestävä. Eli nyt odotetaan sen troikan tuloksia, pääministeri Katainen sanoi.

Komission, IMF:n ja EKP:n tarkastajat kertovat arvionsa euroministereille ensi viikolla.

Lähteet: YLE Uutiset

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kätilöt

Insinööri vaihtoi it-alan synnytyssaliin ja kouluttautui kätilöksi – "Hain työstä muuta kuin pelkkää palkkaa"

Sote-palvelujen valinnanvapaus

Ruotsissa valinnanvapaus ei parantanut kaikkien terveyspalveluita – listasimme 5 asiaa opiksi Suomelle

Terveydenhoito

Olisiko sinusta lähihoitajaksi? Testaa menisikö edes matikka läpi

Musiikki

Varas vei biisit, räppäri View'n debyyttialbumi jouduttiin tekemään melkein kokonaan uudelleen