Trulliperinne sekoittaa toden taruun

Pohjalaisten trullien esikuvana ovat entisaikoina karjaonnea naapurinavetoista varastelleet naiset. Nykytrulli tarvitsee suklaamunasaaliilleen kunnon astian, navettahiippailijoilta on perintönä säilynyt akkamainen asustus.

Kotimaa

Nykytrullin tärkeimpiä välineitä ovat kahvipannu saalista, kuten suklaamunia ja makeisia, varten, kasvojen koristelu kasvomaalauksin ja jokunen onnea tuottava kalu trullikierrokselle mukaan. Virpomaperinteen alueilla trulli tarvitsee myös koristeltuja pajunoksia.

- Lapset pukeutuvat kuten entisaikojen vanhat naiset, joiden kerrotaan pääsiäisenä kiertäneen talosta taloon. Essu ja mekko päälle, sekä huivi päähän, kertoo museolehtori Kirsi Hänninen Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseosta.

- Noitien olemukseen kuuluu myös perinteisesti joku varsi, jolla pystyy etenemään nopeasti ja tarvittaessa pakenemaankin, Kirsi Hänninen naurahtaa.

Taruja ja totta

Pohjalainen pääsiäistrulliperinne tunnetaan jo satojen vuosien takaa.

- Vuoden taitekohtiin on aina liittynyt uskomuksia jo pakanallisina aikoina. Esimerkiksi lankalauantaina suojauduttiin pahoilta voimilta, kun noitien uskottiin olevan liikkeellä, kertoo Kirsi Hänninen.

- Kylien vanhemmat naiset ovat silloin varmistelleet menestystä kuluvalle vuodelle kiertämällä "varastamassa" karjaonnea naapurin navetasta, Hänninen muistelee.

Karjaonnea tavoittelevien naisten - tai noitien - navettaanpääsyä pyrittiin torjumaan ripustamalla teräviä esineitä, kuten viikatteita, navetanovelle tai sytyttämällä tulia pelotteeksi. Pääsiäisvalkiat tai kokot juontavat juurensa näistä tulista.

Lähteet: Yle Pohjanmaa