1. yle.fi
  2. Uutiset

Talvivaaran asukkaat huolissaan iho-oireista

Talvivaaran kaivoksen päästöt huolestuttavat alueen asukkaita Sotkamossa. Yhtiön johdon mielestä kaivoksen aiheuttamasta ympäristön pilaantumisesta ei ole todisteita. Talvivaaran Kaivososakeyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä sekä alueella asuva opettaja Ari Kananen väittelivät asiasta Ylen Aamu-tv:ssä maanantaina.

Ylen aamu
Pekka Perä (vas.) ja Ari Kananen
Talvivaaran jätevesien käsittelystä on tehty useita tutkintapyyntöjä poliisille, joukossa myös Kainuun ELY-keskuksen jättämä. Kaivoksen lähijärvissä veden laatu on huonontunut. Aamu-tv:ssä vierailivat alueen asukas, opettaja Ari Kananen ja Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä.

Talvivaaran kaivoksen jätevesien käsittelystä on tehty useita tutkintapyyntöjä poliisille. Kaivoksen lähijärvissä veden laatu on huonontunut ja viranomaiset ovat suosittaneet, etteivät asukkaat käyttäisi järvi- tai jokivesiä löyly- tai pesuvetenä, sillä sulfaatin ja mangaanin pitoisuudet sekä happamuus ovat huomattavasti lisääntyneet.

Talvivaaran Kaivososakeyhtiön toimitusjohtajan Pekka Perä hämmästelee nyt noussutta kohua.

- Noin vuosi sitten tietyistä prosessinikotteluista johtuen meillä oli hieman kohonneita mangaani- ja sulfaattipitoisuuksia vesissä. Ongelma alkoi viime vuonna ja se on saatu kuntoon. Ihmetyttää, että tämä on noussut tapetille vuosi myöhemmin, kun asiat ovat lähteneet korjaantumaan oleellisesti.

Talvivaaran kaivoksen lähellä asuva opettaja Ari Kananen kertoi, että alueen asukaat tekevät jatkuvasti aistinvaraisia havaintoja ympäristön tilan muuttumisesta.

- Meillä ei ole mittalaitteita niin kuin Talvivaaralla on, mutta vesiin tuli vaahtoa. Ihmiset saivat iho-oireita ja höyrystyneestä vedestä silmäoireita. Ne eivät ole siihen ympäristöön kuuluvia asioita.

Pekka Perän mukaan uutisointi erityislasten iho-oireista ei pidä paikkaansa.

- Ei ole edes teoreettista mahdollisuutta, että iho-oireet olisivat johtuneet meidän toiminnastamme.

Aamu-tv:n lähetyksessä näytettiin Ari Kanasen kuvia mm. vaahtoavasta vedestä. Kuvat oli otettu Kivijärveen menevästä purosta. Kanasen mukaan ruskeaa vaahtoa on ollut jopa 20 senttimetrin patja.

Kananen kertoi myös, että asukkaiden kertomuksille katiskoihin kuolevista kaloista aluksi naureskeltiin. Myöhemmin Talvivaaran ympäristöpäällikkö myönsi, että kalakuolemat johtuvat nopeasta pH:n vaihtelusta, joka taas johtuu kaivoksen toiminnasta.

Ongelmien suhteutus pulmallista

Ympäristöluvan mukaan Talvivaaran alue on iso, jotta ympäristöhaitat jäisivät alueen sisäpuolelle. Toimitusjohtaja Pekka Perä kieltää, että yhtiö olisi rikkonut voimassa olevaa ympäristölupaa.

- Emme ole. Pilaantumisesta ei ole mitään osoituksia. Kun meidän omat seurantajärjestelmät osoittivat, että meillä on kohonneita pitoisuuksia, lähdimme välittömästi yhteistyössä viranomaisten kanssa korjaaviin toimenpiteisiin, jotta pilaantumista ei ilmaantuisi.

Talvivaaran toimitusjohtaja toivoo, että keskustelussa muistettaisiin asioiden suhteutus. Hänen mukaansa niissä vesissä, joissa on ollut kohonneita pitoisuuksia, vesimäärät ovat suhteellisesti pieniä.

- Laimentuessaan päästöjen vaikutukset ovat kaikissa tapauksissa pienet. Jos mitataan suhteellisesti esimerkiksi mangaanipitoisuuksia, niin ihmisten juomassa teessä on enemmän mangaania kuin mistä nyt puhutaan, hän muistuttaa.

Ari Kanasen mukaan asioita ei voi yleistää näin.

- Jos otetaan mittakaavaksi meri, eihän päästöt siellä näy paljon. Päästöt täytyy ottaa paikallisesti huomioon. Ette te voi jatkuvasti laskea sinne mitä sattuu.

Lähteet: YLE Uutiset / Riina Malhotra

Lue seuraavaksi