Pakurikääpää saa taas käyttää

Pakurikäävän käyttö on taas sallittu ravintolisissä ja pienimittaisessa käytössä, kuten teessä ja mausteissa, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Pakurikääpä Kuva: YLE

Evira salli pakurikäävän käytön sen jälkeen, kun se sai selvityksen pakurin kaupallisesta käyttöhistoriasta Suomessa. Selvityksen perusteella pakurikäävän käyttö ravintolisissä ei vaadi uuselintarvikeasetuksen mukaista markkinointilupaa.

Evira veti viime talvena pakurijauheet ja -uutteet markkinoilta, koska niillä ei ollut EU-tulkinnan mukaan merkittävää elintarvikekäyttöä ennen vuotta 1997. Myyntiluvan palauttamiseksi Evira vaati selvitystä siitä, että pakuria on käytetty Suomessa esimerkiksi merkittävänä perinteisenä teen ja kansanlääkinnän raaka-aineena.

Muissa elintarvikeryhmissä pakurin käyttö on yhä kiellettyä, sillä se katsotaan uuselintarvikkeeksi.

Pakurikääpä on musta ja hiilimäinen lehtipuiden lahottaja, joka kasvaa yleensä koivun kylkeen. Pakuri ei ole kääpä, vaan sienen aiheuttama kasvannainen.