Wall Streetilla osoitetaan mieltä jo toista viikkoa

New Yorkissa protestointi rahoitusalan ahneutta ja vaikutusvaltaa vastaan jatkuu jo toista viikkoa. Muutama sata mielenosoittajaa on jatkanut protestointia Wall Streetilla Manhattanilla. Mielenosoitukset alkoivat syyskuun 17. päivä, eikä niille ole määritelty päätöstä.

Ulkomaat
Mielenosoittajat marssivat Wall Streetilla.
Mielenosoittajat marssivat Wall Streetilla New Yorkissa 20. syyskuuta.Peter Foley / EPA

Ensimmäisen viikon aikana Wall Streetin valtaus ei saanut suurtakaan huomiota mediassa. Esimerkiksi yhdysvaltalainen National Public Radio (NPR) on perustellut vähäistä uutisointia sillä, että mielenosoittajien joukko on pieni, eikä se sisällä vaikutusvaltaisia henkilöitä. Päätökseen vaikutti myös se, että mielenosoituksen tavoite on varsin epäselvä.

Mielenosoittajat ovat myöhemmin ilmoittaneet julkaisevansa listan vaatimuksista. Vielä on kuitenkin epäselvää missä ja miten lista julkaistaan. Mielenosoittajat kuitenkin toivovat 20 000 ihmistä liittymään riveihinsä talousmaailman valtaa vastaan.

Mielenosoittajat ovat leiriytyneet Zuccotti Parkiin, joka sijaitsee muutaman korttelin päässä Wall Streetilta. Leiristä löytyy kenttäkeittiö, lahjoitetuista kirjoista koottu kirjasto ja lakiavustuspiste.

Zuccotti Parkin yksityinen omistaja ei ole innoissaan puiston uusista asukkaista. Puistoon on ilmestynyt kieltokyltti, joka kieltää hyvin pitkälti kaiken aktiviteetin alueella. Esimerkiksi telttojen pystyttäminen, maassa makaaminen ja pyöräily on kielletty.

Poliisiväkivalta käänsi median katseen

Lauantaina äänekkään, mutta rauhallisen, mielenosoittajajoukon ja poliisin välillä syntyi yhteenottoja. Poliisi pidätti yli 80 henkilöä lähinnä liikenteen häiritsemisestä ja virkavallan vastustamisesta.

Mielenosoittajien mukaan poliisi syyllistyi liialliseen voimankäyttöön. Useissa internetiin ladatuissa videoissa näkyy, kuinka poliisi suihkuttaa pippurisumutetta kahden naisen päälle. Videot osoittavat, että naiset eivät käyttäytyneet uhkaavasti.

Videoiden julkaisun jälkeen poliisin toiminnasta nousi kohu ja samalla Yhdysvaltain valtamedia kiinnostui Wall Streetin tapahtumista.

Protestointi sai lisää uutta virtaa maanantaina, kun dokumentaristi Michael Moore vieraili paikan päällä. Moore kertoi olevansa vaikuttunut näkemästään ja pitävänsä protestointia erittäin tärkeänä.

Eilen maanantaina yli 200 mielenosoittajaa marssi Zuccotti Parkista Manhattanin talouskeskuksen New Yorkin pörssin eteen. Mielenosoittajat rummuttivat ja huusivat iskulauseita, joissa lähinnä vastustettiin voittojen yksityistämistä ja tappioden sosialisoimista.

Lähteet: AFP, AP