Migreeni murjoo työikäisiä

Työikäisten tavallisinta neurologista sairautta, migreeniä, voi helpottaa kohtaus- ja estolääkkeillä sekä muutoksilla arjessa. Kohtauksia voi tulla muutamasta kerrasta vuodessa jopa useisiin viikossa. Suomen Migreeniyhdistys perustaa vertaistukiryhmiä eri puolille maata, tiistaina tilaisuus oli Kokkolassa.

terveys
Kuvassa Jarmo Seikkula, joka on opettajana Kulttuuriopistossa Kälviällä.
YLE / Kalle Niskala

Migreeni vaivaa joka kymmenettä eli Keski-Pohjanmaallakin siitä kärsii yli viisituhatta ihmistä.

Taudin suurin syy on perinnöllisyys, ja sen yleisyys on sama koko maassa. Toisena syynä ovat laukaisevat tekijät kuten stressi, tietyt ruuat ja juomat sekä kirkkaat valot ja lämpötilan muutokset.

Eniten kohtauksia saavat työikäiset, mutta migreeniä on myös nuorilla ja eläkeläisilläkin.

Kipu tulee, kun stressi helittää

Lohtajalainen Jarmo Seikkula toimii opettajana Keski-Pohjanmaan kulttuuriopistossa Kälviällä. Hän on elänyt viikottaisten toiselta puolen päätä alkavien migreenikohtausten kanssa vuosikymmenet. Kova kipu tulee, kun stressi hellittää.

- Yleensä se on viikonloppu, normaalin työviikon jälkeen. Kipu tulee lauantaiaamuna, jos vielä nukkuu pitempään, sanoo Jarmo Seikkula.

Migreeniherkkyys kulkee usein suvuittain. Migreeniä esiintyy joka kymmenennellä, pohjalaismaakunnissakin jopa viidelläkymmenellä tuhannella ihmisellä. Helpotusta kohtauksiin tuli toistakymmentä vuotta sitten.

- Estolääke ja täsmälääke ovat helpottaneet huomattavasti elämää nykyisin. Silloin jos kohtaus tulee, se saa tulla päälle, ja täsmälääke katkaisee migreenin.

Lääkekustannukset voivat kuukaudessa nousta kymmeniin euroihin ja ylikin.

Estolääke on helpottanut myös toista äärimmäisen tuskallista vaivaa, sarjoittaista päänsärkyä.

- Se kipu vaan paheni ja paheni ja jos ajatteli jotain tai silmiä liikautti, oli kuin puukkoa painettaisiin tuonne silmän taakse, Jarmo Seikkula kuvailee.

Monet työpaikat kärsivät migreenipoissaoloista. Kulttuuriopistolla työajat ovat joustavia, ja Jarmo Seikkulan mukaan työtä tulee tehtyä sitten, kun kohtaus on ohi.

- Työt tulee tehtyä ja tekee ne sillä ajalla kun on kunnossa.

Täsmälääke voi aiheuttaa väsymystä ja senkin, että kohtaus voi uusiutua seuraavana päivänä.

Suku on oiva vertaistuki

Joillakin ikä tuo helpotusta suvuissa kulkevaan alttiuteen, mutta ei kaikilla.

- Pappakin taisi sairastella niin, että kahdeksankymppisenä vähän alkoi helpottaa. Jospa sitä itse jaksaisi sinne asti, hymyilee Seikkula.

Kipu ei murra ihmiselämää, kun lääkkeet toivat helpotuksen sarjoittaiseenkin särkyyn. Vertaistukea on tullut suvulta.

- Se on kuulunut elämään ja sen kanssa on oppinut elämään. Migreeni on sellainen aika luonnollinen asia meidän suvussa tietyillä henkilöillä, se ei ole niin mysteeri.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Helena Mehtälä