Sailas pitää kiinni palkankorotusten nollalinjasta

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas pitää kiinni palkankorotusten nollalinjasta. Hän sanoi Yle Radio1:n Ykkösaamussa, että jokainen nollan yli menevä prosentti on liikaa. Sailas perusteli tätä sillä, että pienikin kilpailukyvyn menetys on hankalampi kuin ennen.

talous

Sailas näkee, että edessä on pitkä hitaan kasvun aika. Hän muistutti, että tilanne on nyt erilainen kuin ennen vuoden 2008 finanssikriisin puhkeamista.

- Meidän tuotantomme on edelleen alemmalla tasolla kuin silloin. Vienti on reilusti pienempää, työttömiä on reilusti enemmän kuin silloin, työllisiä reilusti vähemmän kuin silloin. Sen sijaan ansiotasoindeksi on noussut 4-5 prosenttia ja valtion velka kasvanut 25 miljardia euroa. Jos tämän ottaa vakavasti, ilman muuta olisi tärkeää, että kustannuskehitys vakautettaisiin, hän sanoi.

Tulevissa palkankorotuksissa pitäisi Sailaksen mukaan mennä nollalinjalla. Hän perustelee tätä muun muassa sillä, että elämme nyt euroalueessa.

- Devalvaatiomahdollisuutta ei ole. Yksi on pieni luku ja kaksikin on pieni luku, mutta tässä katsantokannassa ne ovat suuria lukuja, Sailas sanoi.

Kreikan pelastaminen huimaa

Kreikka-kysymyksessä on Sailaksen mukaan vain huonoja vaihtoehtoja jäljellä.

- Ainakin minun päätäni on alkanut huimata, vaikka isojen lukujen kanssa olen tottunut elämäänkin. Tietysti tämä prosessi, joka on nyt jatkunut kohta puolitoista vuotta, että tehdään pala palalta päätöksiä, jotka todetaan riittämättömiksi on kesken. Nyt ollaan jo siinä tilanteessa, että suomalaiset menettävät koko ajan, Sailas sanoi.

Hän täsmensi, että Euroopan talouden kehitys on hidastunut ja se vaikuttaa meidänkin vientimarkkinoihin ja elintasoomme. Sen päälle kasautuu vielä suuria takaus- ja muita vastuita.

Lähteet: YLE Uutiset