1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hornet-hävittäjät

Hornetit pörräävät torstaihin viitostien yllä

Karjalan Lennoston tukikohtaharjoitus valtatie viiden varressa alkoi maanantaina. Satojen reserviläisten ja alokkaiden lisäksi Heinolassa sijaitsevan Lusin kylän pellot täyttyvät tulevien neljän päivän aikana Horneteista kiinnostuneesta yleisöstä. Puolustusvoimat ei ole paikalla lentonäytöstä järjestämässä, vaan testaamassa kalustoa ja joukkojen yhteistyötä.

Hornet-hävittäjät
Hornet Lusin varalaskeutumispaikalla
YLE / Etelä-Savo

Heinolan Lusin kyläläiset osaavat ottaa kaiken irti viitostien varrella muutaman vuoden välein järjestettävistä lennostoharjoituksista. Nyt hornettifaneille on myynnissä omia t-paitojakin.

- Pitäähän ne leirikoululaiset Kreikkaan saada. Oppilaat piirsivät ensin horneteista kuvat ja arpoivat voittajan. Voittajatyö painettiin paikallisessa painossa, kertoo lusilainen leirikouluaktiivi Jaana Niemi.

Karjalan Lennoston Buana 2011 tukikohtaharjoitus kerää kiitotien ympäröivälle pellolle neljän päivän aikana tuhansia ihmisiä. Joukossa on muun muassa harrastajavalokuvaajia aina Turusta asti, mutta vakiporukka koostuu paikallisesta väestä.

- Aina olen ollut paikalla kun täällä on lennelty. Ei näitä tämmösiä härveleitä joka päivä näe. Pari tuntia kun katsoo koneita ja käy sitten kotona ja tulloo taas uuelleen, kertoo Veijo Pääkkönen tulevien neljän päivän suunnitelmistaan.

Vaikka harjoitus on ulkopuolisille katsojille hauskaa viihdettä, niin puolustusvoimien näkökulmasta tulevat päivät ovat kaikkea muuta kuin lentonäytöksen järjestämistä.

- Me ymmärretään täysin, että tämä herättää kiinnostusta. Mutta kyllä me ollaan täällä tekemässä juuri näitä asioita joihin äsken viittasin, eli meidän sodanajankykyä kehittämässä ja kouluttamassa itseämme ja reserviläisiä.

Buana 2011 työllistää myös paikallisia maanviljelijöitä. Pellot yleisön käyttöön lahjoittanut viljelijä Anssi Parikka tietää, että kiitotien päässä sijaitsevassa navetassa käy kova möly. Lennosto pitää yksittäiselle maatilalle päivittäin onneksi myös tunnin lypsytauot.

- Varmasti on lehmille ikävää ja stressaavaa semmonen. Parikka harmittelee.

Lähteet: YLE Etelä-Savo

Lue seuraavaksi