Harvinainen tähti nimettiin paistetuksi munaksi

Valovuosien takaa löydetty poikkeuksellisen suuri ja kirkas tähti on saanut tutkijoilta lempinimen "Paistetun munan tähtisumu". Infrapunakameralla kuvattu tähti onkin kuin jättiläismäinen rikottu muna: keltuaisen kaltaista keskusta ympäröi valkoinen reuna-alue.

tiede

"Paistettu muna" eli virallisesti IRAS 17163-3907 kuuluu hyvin harvinaisiin keltaisiin hyperjättiläisiin. Se on halkaisijaltaan tuhat kertaa Auringon kokoinen, ja kirkkautta sillä on puolen miljoonan Auringon verran.

Toistuvat räjähdykset saavat keltaiset hyperjättiläiset syytämään pölyä ja kaasua kuoreksi tähden ympärille. "Paistetusta munasta" on irronnut muutamassa sadassa vuodessa neljän Auringon verran massaa.

13 000 valovuoden päässä Maasta sijaitseva "Paistettu muna" löytyi Chilessä Atacaman autiomaassa sijaitsevalla suurella teleskoopilla.

Professori Albert Zijlstra brittiläisestä Manchesterin yliopistosta hämmästelee sitä, että tähteä ei ole havaittu jo aiemmin, sillä se on yksi infrapunakameroilla havaittavan taivaan kirkkaimmista tähdistä. Se löytyi kuolemansa kynnyksellä, sillä tutkijoiden mukaan se on pian räjähtämässä supernovaksi. Räjähdyksen sokkiaalloista voi kuitenkin syntyä uusia tähtiä.

Löydöstä kertoo Astronomy and Astrophysics -lehti.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset