1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Elokuva Sade kuuluu meille kertoo sorrosta ja vastarinnasta

Espanjalainen elokuva Sade kuuluu meille ( También la lluvia) rinnastaa Kolumbuksen ajan sorron 2000-luvun vesimellakoihin Boliviassa. Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla nähty elokuva palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla ja oli Espanjan viime vuoden valinta Oscar-ehdokkaaksi. Elokuva saa ensi-iltansa perjantaina.

kulttuuri
Nainen pitelee kansiota vierellään maskeerattu alkuperäisasukas elokuvan kuvauspaikalla elokuvassa.
Sade kuuluu meille -elokuvassa näyttelijästä ohjaajaksi siirtynyt espanjalainen Icíar Bollaín (vas.) kuljettaa kolmea eri tarinaa ja kahta eri aikakautta tiiviisti rinnakkain.Cinema Mondo

Sade kuuluu meille lähtee liikkeelle, kun espanjalainen kuvausryhmä saapuu Boliviaan tekemään elokuvaa Kristoffer Kolumbuksen Amerikan-valloituksesta. Samaan aikaan Bolivian Cochabambassa puhkeaa mellakoita, kun vedenjakelun yksityistäminen nostaa vesilaskut pilviin.

Elokuvan päähenkilöt ohjaaja Sebastían (Gael Carcía Bernal) sekä tuottaja Costa (Luis Tosar) tulevat tekemään elokuvaa Boliviaan halpojen kustannusten vuoksi, mutta joutuvat mukaan Cochabamban tapahtumiin.

- Se on täynnä ristiriitoja, se oli kaikkein kiinnostavinta. Ei ole valkoisia ja mustia, ei hyviä tai pahoja. Tiedostava elokuvaohjaaja, joka haluaa tehdä erilaisen elokuvan alkuperäisväestöstä, ei kuitenkaan välitä siitä, että heille maksetaan huonoa palkkaa. Tuottaja puolestaan menee tekemään elokuvaa Boliviaan, koska siellä on halpaa, mutta imeytyykin mukaan heidän ongelmiinsa, selostaa ohjaaja Icíar Bollaín.

Espanjalais-skotlantilaisen pariskunnan intohimoprojekti

Näyttelijästä ohjaajaksi siirtynyt espanjalainen Icíar Bollaín kuljettaa kolmea eri tarinaa ja kahta eri aikakautta tiiviissä elokuvassa. Elokuva päätyi Bollaínin ohjattavaksi hänen avopuolisoltaan, skotlantilaiselta Paul Lavertyltä. Etelä-Amerikan ihmisoikeustyössä mukana ollut Laverty työsti käsikirjoitusta kymmenen vuotta. Se oli alunperin historiallinen draama Kolumbuksesta, mutta Bolivian vesimellakat tarjosivat yhteyden nykypäivään.

- Mikä minua kiinnosti oli nähdä sama alkuperäisväestö 500 vuotta myöhemmin taistelemassa keppien ja kivien kanssa nykypäivän armeijaa vastaan, mutta tällä kertaa kyse ei ollut kullasta vaan vedestä, kertoo käsikirjoittaja Laverty.

Elokuvan teemat ovat poliittisia, mutta viesti ei tekijöiden mukaan ole poliittinen.

- Jos haluat lähettää viestin, kirjoitat sen paperille ja pistät siihen postimerkin, etkä tee elokuvaa. Ja jos tekisit, siitä tulisi roskaa. Se olisi yksipuolinen ja mustavalkoinen, propagandaa, selventää Laverty.

Kolmen elokuvan elokuva

Sade kuuluu meille on tarina sorrosta, vastarinnasta ja toivosta. Kohtaukset Kolumbuksen ajasta nykypäivän mellakoihin ja elokuvantekijöiden ristiriitoihin nivoutuvat toisiinsa samojen teemojen ympärillä.

- No totuuden sanoakseni, kun minulle ehdotettiin tätä elokuvaa, sanoin heti ei! Se vaikutti niin monimutkaiselta. Mutta myöhemmin ajattelin, että harvoinhan sitä löytää jotain näin monikerroksista, jossa on näin paljon mahdollisuuksia, sanoo ohjaaja Bollaín.

Lähteet: YLE Uutiset / Satu Nurmio

Lue seuraavaksi