Romaneja vastustavat mielenosoitukset leviävät Bulgariassa

Etniset väkivaltaisuudet kiihtyvät Bulgariassa, jossa satoja ihmisiä on pidätetty romaneja vastustavien mielenosoitusten vuoksi sitten viikonlopun. Levottomuudet ovat levinneet Katunitsan pikkukylästä useisiin Bulgarian suurimpiin kaupunkeihin. Maan johto on esittänyt huolensa väkivallasta, joka on pahinta 14 vuoteen.

Ulkomaat

Bulgarian poliisi kertoi pidättäneensä tiistain ja keskiviikon aikana 160 ihmistä mielenosoitusten vuoksi. Lisää mielenosoituksia odotettiin torstaiyöksi.

Sadat, paikoin tuhannet ihmiset ovat kokoontuneet kaupunkien kaduille osoittamaan mieltään maan romanivähemmistöä vastaan. Mielenosoituksia on lietsonut korkea työttömyys, korruptio ja järjestäytyneen rikollisuuden valta. Monien mielestä romanit saavat paremmat sosiaaliedut.

Viime kuukausina Bulgariassa on ollut väkivaltaisuuksia myös maan muslimivähemmistöjä vastaan. Sekä maan presidentti että pääministeri ovat ilmaisseet huolensa lisääntyneestä etnisestä väkivallasta. Bulgariassa järjestetään presidentinvaalit ensi kuussa, ja väkivaltaisuuksien pelätään lietsoutuvan entisestään vaalikampanjoiden edetessä.

Levottomuuksia useissa kaupungeissa

Mielenosoituksia on ollut pääkaupungissa Sofiassa sekä muissa suurissa kaupungeissa kuten Plodivissa, Burgasissa ja Mustanmeren rannikon Varnassa.

Sofiassa kadulla oli keskiviikkona noin 2 200 bulgaaria. Varnassa puolestaan skinhead-jengi hyökkäsi romaninaisten kimppuun ja romanit itse olivat varustautuneet yhteenottoja varten veitsin, mailoin ja rautatangoin. Kaiken kaikkiaan yli 400 ihmistä on pidätetty sitten viikonlopun.

Tapahtumat saivat alkunsa viikonloppuna, jolloin Katunitsan kylässä nuori mies jäi auton alle. Onnettomuudesta syytettiin paikallista romanijohtajaa Kiril Rashkovia, ja kansanjoukot rynnäköivät hänen asunnolleen sytyttäen autoja ja rakennuksia tuleen. Poliisi pidätti Rashkovin keskiviikkona murhasta syytettynä.

Romaneja on noin 40 000 eli viisi prosenttia Bulgarian 7,4 miljoonasta asukkaasta.

Viime viikolla Suomi ja Hollanti estivät Bulgarian ja Romanian liittymisen Schengen-alueeseen, koska maat eivät ole pystyneet kitkemään järjestäytynyttä rikollisuutta.

Lähteet: Reuters, AFP