Sukupuolineutraalia avioliittolakia ajetaan sisään sivuovesta

Eduskunnassa viiden hallituspuolueen työryhmä on alkanut kerätä nimilistaa sukupuolineuraalin avioliittolain saamiseksi. Uusi avioliittolaki antaisi samaa sukupuolta oleville oikeuden avioitua ja adoptoida lapsia. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen sanoo puolueen jatkavan taisteluaan lakia vastaan.

Kotimaa
Graafinen esitys puoleiden kannoista tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Puolesta: vihr, vas, rkp, sdp ja kok; vastaan: kd; ei kantaa: ps ja kesk.
YLE Uutisgrafiikka
Kansanedustajat Silvia Modig, Susanna Huovinen, Lasse Männistö ja Oras Tynkkynen allekirjoittavat adressin sukupuolineutraalin avioliiton puolesta eduskunnassa.
Eduskunnassa on alettu kerätä nimiä tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Hallituspuolueiden kansanedustajat uskovat saavansa aloitteelle yli sata allekirjoittajaa. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen aikoo jatkaa taisteluaan mies- ja naisparien avioliitot sallivaa lakia vastaan.

Uusi laki antaisi samaa sukupuolta oleville oikeuden avioitua. Sukupuolineutraalia avioliittoa ei ole kirjattu hallitusohjelmaan, mutta eri puolueiden jäsenet ovat oma-aloitteisesti valmistelleet aloitteen. Työryhmää vetäneen kokoomuksen Lasse Männistön mukaan sukupuolineutraali avioliittolaki pitäisi säätää tasa-arvon vuoksi.

- Tilanne on tällä hetkellä verrattavissa siihen, että meillä olisi käytössä erillinen parisuhdelaki esimerkiksi romaneille, suomenruotsalaisille tai tummaihoisille. Tämän työryhmän mielestä todellista tasa-arvoa on se, että säädettäisiin kaikille yksi ja yhtäläinen avioliittolaki, Männistö toteaa.

Uuden lain myötä samaa sukupuolta olevat saisivat mennä naimisiin ja adoptoida lapsia sekä ottaa saman sukunimen. Parisuhteita ei enää rekisteröitäisi, vaan kaikki liitot olisivat nimeltään avioliittoja. Kyse olisi kuitenkin vain siviilivihkimisestä. Eri uskontokunnat voisivat päättää itse suhtautumisestaan samaa sukupuolta olevien avioliittoon.

- Moni pelkää sitä, miten käy kirkon vihkimisoikeuden. Tässä lakialoitteessa on tehty hyvin selväksi, että kirkon vihkioikeuteen ei puututa millään lailla ja kirkolla on edelleen mahdollisuus tehdä omat valintansa, sanoo työryhmän jäsen, vihreiden Oras Tynkkynen.

Räsänen: Taistelusta ei luovuta

Sukupuolineutraalia avioliittoa ajetaan sisään sivuovesta, sillä hallitusneuvotteluissa sovittiin, ettei hallitus tee esitystä laista. Avioliittolakia vastustavat kristillisdemokraatit seuraavat tilannetta sivusta.

- Hallitusneuvotteluissa sovittiin, ettei hallitus tuo tällaista esitystä ja pidän tärkeänä, että siitä pidetään kiinni. Emme tietenkään eduskunnasta eroa sen takia, että eduskunnassa jonkinlainen lakialoite tehdään, kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen toteaa.

- Emme me missään nimessä taistelusta luovuta. Ja on ihan selvä, että pystymme paremmin hallituspuolueena vaikuttamaan asiaan.

Tavoitteena yli sata kannattajaa

Hallituspuolueiden kansanedustajat uskovat saavansa aloitteelle yli sata allekirjoittajaa. Sukupuolineutraali avioliittolaki kuitenkin jakaa kansanedustajien mielipiteitä. Kaikki vasemmistoliiton, vihreiden sekä rkp:n kansanedustajat ovat luvanneet tukea lakia.

Työryhmän arvioiden mukaan SDP on lähes kokonaan uuden avioliittolain kannalla, kokoomus on jakaantunut asian suhteen kahtia. Lakialoite tarvitsee nimiä myös oppositiosta. Keskustasta ei haluta ottaa asiaan kantaa ja perussuomalaiset puolueena vastustaa aloitetta.

Työryhmä tavoittelee lain tuomista eduskuntaan syksyn aikana. Matka valmiiksi laiksi on kuitenkin pitkä. On harvinaista, että kansanedustajien lakialoitteesta todella tulee laki, sillä edustajien aloitteet tuppaavat hautautumaan valiokuntiin. Kiireellisyysjärjestyksessä yli 100 edustajan aloitteet menevät kuitenkin yksittäisten kansanedustajien lakialoitteiden ohi.

Lähteet: YLE Uutiset