1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sairaanhoitajat

Reseptihoitajat aloittivat opintonsa

Saimaan ammattikorkeakoulussa on aloittanut uudenlaisen lisäkoulutuksen ensimmäinen 16 sairaanhoitajan ryhmä. Noin vuoden päästä he voivat määrätä rohdot vaikkapa silmätulehdukseen tai angiinaan, mutta myös muu osaaminen syvenee.

sairaanhoitajat
Hoitaja koulutuksessa, lääkäri seuraa vierestä.
YLE
Hoitaja koulutuksessa, lääkäri seuraa vierestä.
Katso Kaakkois-Suomen uutisten juttu

Valmistuttuaan hoitajat voivat määrätä lääkkeitä muun muassa helposti diagnosoitaviin tulehdustauteihin. He voivat myös ottaa enemmän vastuuta pitkäaikaissairaiden kuten verenpainepotilaiden ja diabeetikkojen hoidosta.

Farmakologian lisäksi he saavat myös kliinistä opetusta. Yhteistyössä lääkärien kanssa ja heihin tarvittaessa tukeutuen hoitaja voi suunnitella potilaan hoitoa. Koulutuksen työssäoppimisvaiheessa hoitajilla on oma ohjaava lääkäri.

Lääkäritasoisesta lääkehoito-opista eli farmakologian koulutuksesta vastaa videoteitse Itä-Suomen yliopisto.

Pääsykokeiden kautta opiskelemaan on tullut monenlaisissa töissä etupäässä sosiaali- ja terveyspiirissä työskenteleviä hoitajia, kertoo vastuuopettaja Susanna Tella.

- Tässä koulutuksessa on mukana sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja kätilöitä. He toimivat erilaisissa toimipisteissä muun muassa sairaanhoitajan vastaanotoilla perusterveydenhuollossa, nimenomaan julkisella puolella, pitävät esimerkiksi opiskeluterveydenhuollon vastaanottoa, toimivat perhesuunnitteluneuvolassa eli hyvin laajasti terveydenhuollon kentässä.

Lääkäreille aikaa vaativampiin tehtäviin

Opiskelu sisältää lähiopiskelua muutaman päivän kuussa ammattikorkeakoululla, laajalti verkko-opiskelua ja kotitehtäviä sekä työssä oppimista.

Koulutuksen laajuus on 45 opintopistettä, kun pohjana vaadittava sairaanhoitajan koulutus sisältää 210 opintopistettä.

Kaikkien koulutettavien on pitänyt olla töissä julkisessa avoterveydenhuollossa. He voivat opiskella työajalla, ja työnantaja maksaa koulutuksen.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirillä onkin suuret odotukset hoitajien työpanoksesta lääkärityövoiman vapauttajana vaativampiin tehtäviin.

Eksotessa on myös ammattijärjestö Tehyn ohjeiden mukaisesti tehty jo ennen koulutuksen alkua sopimukset tehtävien vaativuustason edellyttämistä palkankorotuksista. Hoitajan kuukausipalkkaan tulee 300 euron korotus.

Imatralla hoitajien toimenkuvat jo laajentuneet

Eksoteen kuulumattomassa Imatran kaupungissa hoitajat ovat jo vuosia sitten saaneet lisää vastuuta, hyvässä yhteistyössä lääkärien kanssa. Syynä tehtävien monipuolistamiseen oli taannoinen lääkäripula.

- Tässä nyt syvennetään sitä, mitä on jo monta vuotta tehty, katsoo avoterveydenhuollon ylilääkäri Tuomo Pöyry, joka pitää uutta koulutusta vankkana.

Imatralta mukana on yksi hoitaja, Tiina Pelkonen. Hän on innostunut, vaikka jo ensi viikot ovat osoittaneet, että kotitehtäviäkin on paljon.

- Tuntui, että tarvitsen jotakin uutta, ja tämä tuli kuin tilauksesta.

Ylilääkäri Tuomo Pöyry ei niinkään halua korostaa rajallista reseptinkirjoitusoikeutta. - Odotan, että esimerkiksi pitkäaikaissairaiden hoito paranee.

Jos lääkäreillä oli ennakkoluuloja, ne ovat Pöyryn mukaan haihtuneet. - Epäiltiin, että tulee vääriä lääkemääräyksiä. Pelot ovat kuitenkin hälvenneet, kun tuli tietoa tästä kaikesta.

Koulutusta on aloitettu nyt viidellä paikkakunnalla: Oulussa, Jyväskylässä, Tampereella, Joensuussa ja Lappeenrannassa. Lisäksi koulutus alkanee marraskuussa kolmella paikkakunnalla. Tehyn mukaan ensi vuodeksi sitä on suunniteltu laajennettavaksi edelleen, mm. Kymenlaaksoon.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi