1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Aivohalvausriski kasvaa jo vähäiselläkin verenpaineella

Korkea verenpaine on tunnettu aivohalvausten riskitekijä. Aivohalvausriskiä saattavat suurentaa jo varsinaista verenpainetautia lievemmätkin lukemat, kertoo Neurology-lehdessä julkaistu tutkimus.

terveys

Nykyään verenpainetaudin yläraja on 140 ja alaraja 90 millimetriä elohopeaa. Tutkimustulosten perusteella kuitenkin jo 120–139 yläpaine ja 80–89 alapaine altistavat sairastumiselle.

Tulokset osoittavat, että nämä lievemmätkin verenpainelukemat lisäsivät 50 prosentilla aivohalvausriskiä sellaisiin potilaisiin verrattuna, joiden verenpaine oli alhaisempi. Yhteys saattaa olla vielä vahvempi alle 65-vuotiailla potilailla.

Havaintojensa perusteella tutkijat uskovat, että vähentämällä suolan käyttöä ja laihduttamalla monet pienentäisivät aivohalvausriskiään, vaikka heidän verenpaineensa olisi vielä normaalilukemissa.

Tutkimus tehtiin yhdistämällä kahdentoista aiemman tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat lähes 520 000 aikuisen verenpaine- ja aivohalvaustiedoista.

Analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, diabetes, ylipaino, kolesterolitasot ja tupakointi, mutta ne eivät selittäneet tuloksia.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi