1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valvonta Saarioisten teurastamolla petti: Rehun sekaan kiellettyä suolta

Saarioisten teurastamolla on käytetty turkiseläinten rehun raaka-aineena naudan suolta vastoin määräyksiä. Suolen käyttö rehussa on kielletty hullun lehmän taudin riskin vuoksi. Sekä Saarioinen että Evira selvittävät, miksi molempien valvonta petti Jyväskylän teurastamolla.

Kuva: Matti Myller / YLE Keski-Suomi

Eviran tarkastuseläinlääkäri huomasi naudan suolen käytön viime tammikuussa Jyväskylän teurastamolla.

Saarioisten toimitusjohtaja Ilkka Mäkelä sanoi keskiviikkona, että teurastamon toiminta korjattiin välittömästi huomautuksen jälkeen tammikuussa. Hänen mukaansa Saarioisten johdolle selvisi kuitenkin vasta viime viikolla, että rehun mukaan on saattanut mennä kiellettyä materiaalia vuosien ajan.

Mäkelän mukaan tammikuussa Jyväskylän teurastamon työnjohdolle oli tullut Eviralta sähköpostiviesti, jossa huomautettiin naudan suolen väärästä käytöstä. Virhe korjattiin, mutta Mäkelän mukaan asiasta ei viety tietoa johdolle.

Teurastamon sivutuoteosasto on ulkoistettu yrittäjävetoiseksi eikä talvella toimintaa pyörittänyt yrittäjä ole enää teurastamolla.

Sekä Saarioinen että Evira tutkivat toimintaansa

Saarioinen on aloittanut sisäisen tarkastuksen selvittääkseen, miksi kiellettyä materiaalia joutui rehuun vuosien ajan ja miksi valvonta petti. Mäkelän mukaan yhtiöllä on selkeät ohjeet, joissa suolen käyttö kielletään.

Myös Evira selvittää, miksi teurastamon virhe ei tullut sen tietoon jo aiemmin. Eviran tarkastuseläinlääkärin tehtävänä on valvoa, että teurastamoyrityksen omavalvonta toimii.

Suomessa on löydetty vain yksi hullun lehmän tautitapaus joulukuussa 2001, mutta taudin leviäminen halutaan estää tiukalla lainsäädännöllä unionissa. Tautia on todettu lähes kaikissa EU-maissa sekä EU:n ulkopuolella mm. Sveitsissä, USA:ssa, Kanadassa ja Japanissa.

Teurastamon ongelmasta kertoi ensimmäisenä MTV3:n 45-minuuttia -ohjelma.