Maailman lehdet

Venäjän pääministerin Vladimir Putinin ja presidentti Dmitri Medvedevin päätös vaihtaa roolejaan ensi vuoden vaaleissa ei yllättänyt venäläisiä. Venäläisissä lehtikirjoituksissa uskotaan, että tehtävien vaihdolla vallanpitäjät pyrkivät vahvistamaan asemansa vuosikausiksi ja säilyttämään nykyjärjestelmän.

Ulkomaat
Ulkomaisia sanomalehtiä
YLE Uutiset Grafiikka

Presidentti Dmitri Medvedevin ja pääministeri Vladimir Putinin ilmoitus vaihtaa tehtäviään päittäin ensi vuoden vaaleissa ei ole herättänyt suuria intohimoja Venäjällä. Johtajien siirtoa kommentoidaan shakkitermein linnoittautumiseksi, jolla valtaeliitti pyrkii säilyttämään asemansa ilman järjestelmään tehtäviä muutoksia.

Julia Latynina, The Moscow Times

Vladimir Putinin ja Dmitri Medvedevin tandem toimii jatkossakin. Nyt käsinukke siirtyy jälleen pääministeriksi ja hänen mestarinsa palaa presidentiksi.

Medvedevin asema ei muutu, sillä hän ei koskaan ollut todellinen presidentti eikä hänestä sellaista koskaan tulekaan. Jos Medvedev olisi jatkanut toisen kauden, monet olisivat alkaneet uskoa hänen presidenttiyteensä, ja hän olisi saattanut ryhtyä toimimaan presidentin tavoin - ja uhata siten Putinin ikuista valtaa.

Venäjän tulevaisuuden haasteista huolimatta Kremlin ainoa strateginen suunnitelma on nimeltään: Putin ikuisesti.

Tutkija Lilija Shevtsova, Novaja Gazeta

Oli odotettavissa, että Putin vahvistaa jo 12 vuotta jatkunutta valtakauttaan uudelleen presidentin asemalla. Ja Medvedevin kanssa tehty, kauan sitten suunniteltu linnoitusliike näyttää hienostuneelta ja jopa sadistiselta petokselta. Samalla Putin osoitti, että hän ainoana henkilöi valtaryhmittymien anastamaa valtaa.

Nykyiset vallanpitäjät osoittivat siirrollaan pyrkimyksensä elinikäiseen hallitsemiseen, jonka seuraus voi olla arabikevään kaltainen purkaus Venäjällä.

Politiikantutkija Dmitri Oreshkin, Novaja Gazeta

Putinin päätös on epäsuora merkki siitä, että kaikki ei ole hyvin maamme poliittisessa tilassa eikä mitään hyvää ole odotettavissa tulevaisuudessakaan.

Jos kaikki olisi hyvin, Putinin ei tarvitsisi pyrkiä kolmannelle kaudelle. Mutta koska panoksena on kuusi vuotta presidenttiyttä, koska odotetaan taloudellisia, sosiaalisia ja muita vaikeuksia, Putin päätti ottaa aloitteen ja vastuun itselleen.

Parempina aikoina Medvedev ei olisi suostunut tähän järjestelyyn, vaan olisi itse pyrkinyt presidentiksi. Toisaalta Medvedevillä ei ole minkäänlaisia itsenäisiä, poliittisia resursseja eikä hän ole neljässä vuodessa kyennyt muuttumaan omilla jaloillaan seisovaksi poliitikoksi.

Taloustieteilijä Sergei Aleksashenko, Vedemosti

Vladimir Putin päätti palata Kremliin ja pysyä komentosillalla valtavassa, Venäjäksi kutsussa aluksessa, joka näyttää vaikuttavalta, mutta on silminnähden menettänyt sekä kurssinsa että nopeutensa. Päätöksellään Putin anasti itselleen oikeuden pysyä vallassa 24 vuotta.

Itse asiassa molemmat tandemin jäsenet tunnustivat, että Dmitri Medvedevin presidenttikausi ei ollut mitään muuta kuin Putinin kolmannen kauden naamioverkko. Putinin seuraava presidenttikausi tulee olemaan haastavampi kuin aiemmat, sillä tämä vuosikymmen tuo mukanaan uusia haasteita ja uhkia.

Monet nuoret jättävät Venäjän, koska maassamme ei ole odotettavissa minkäänlaisia muutoksia parempaan. Ja nuorison paon myötä älyllisesti heikkenevä kansakuntamme ei kykene pitämään yllä edes valtiolaivan nykyisiä toimintamekanismeja, tulevaisuuden haasteista puhumattakaan.

Kirjailija Viktor Jerofejev, International Herald Tribune

Venäläiset pitävät Putinin vahvasta imagosta ja valitsisivat hänet presidentikseen vapaissakin vaaleissa.

Elämäntyyliltään Putin on täysin eurooppalainen, mutta hän selkeästi kaipaa neuvostoaikojen suuruutta, mikä on masentavaa naapurimaidemme kannalta. Mutta Putin on kuitenkin liberaalimpi kuin 80 prosenttia Venäjän väestöstä. Valtaosa venäläisistä on Putinia kansallismielisempiä ja muukalaisvihamielisempiä.

Sanokaa, mitä haluatte, mutta Putin on kilpi monia köyhän maamme kielteisempiä tunteita vastaan. Emme tarvitse alhaalta nousevia vallankumouksia, sillä Venäjän liberaalit resurssit ovat naurettavan pienet ja pienenevät koko ajan. Tyytykäämme reaalipolitiikkaan, ja jos Putin on pragmatisti niin hyvä niin.

Lähteet: YLE Uutiset / Minna Pye ja Heikki Heiskanen