Hyppää sisältöön

Helsinkiläisten vaatteissa hulluutta, mutta Lontoossa kreisein katumuoti

Katumuoti on Helsingissä värikkäämpää kuin Tukholmassa mutta harmaampaa kuin Lontoossa. Näin arvioi Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut suositun Hel Looks -tyylisivuston perustaja Liisa Jokinen.

Liisa Jokinen
Tämänkin päivän aikana keskimäärin 10 000 kävijää tutustuu helsinkiläiseen katumuotiin yhdellä tietyllä sivustolla. Toimittaja, valokuvaaja Liisa Jokinen kertoi perustamastaan sivustosta.

Helsinkiläisten pukeutumistyylien runsas kirjo kiinnostaa ulkomailla asti. Katumuotisivusto Hel Looks vetää päivittäin 10 000 kävijää, heistä kaksi kolmasosaa tulee sivustolle ulkomailta.

- Luulisin että ihmisiä kiinnostaa juuri se, että siinä näkyy värikkyyttä ja parhaimmillaan ehkä jopa hulluutta, mitä ei esimerkiksi just Tukholmassa näy niin paljoa, Jokinen pohtii sivuston suosion syitä, toimittaja ja valokuvaaja Liisa Jokinen pohtii.

Jokinen sai idean sivuston perustamiseen lomamatkalla Ruotsista.

- Varmaan moni suomalainen ihastelee siellä ruotsalaisten tyylikkyyttä ja erityisesti muodikkuutta. He ovat todella muotitietoisia.

Tukholmalaiset ovat ehkä muotitietoisia, mutta Jokisen mukaan tyylien kirjo on Helsingissä runsaampaa ja suomalaiset uskaltavat olla erilaisia.

Toisaalta Suomen syksyinen harmaus tarttuu myös vaatteisiin, ja Helsinki jää värikkyydessä esimerkiksi Lontoon jalkoihin.

- Ehkä Lontoo on just yksi niistä maailman paikoista, josta löytyvät kreiseimmät lookit, Lontoon muotiviikoilla äskettäin käynyt Jokinen sanoo.

Kuvattavat ovat otettuja

Jokinen on ottanut saitilleen yhdessä Sampo Karjalaisen kanssa ihmisistä noin 1200 kuvaa. Toisinaan kohdalle sattuu sama henkilö.

- Hauskintahan on kohtaaminen uudestaan niin, että en ensin tunnista että tässä on tyyppi joka me ollaan pari vuotta sitten kuvattu.

Jokisesta on hauska nähdä, miten kuvattavien tyyli on kehittynyt johonkin tiettyyn suuntaan. Hänen mukaansa ihmiset eivät pukeudu tyylikkäästi sattumalta.

- Uskoisin, että se on aina tietoinen valinta.

Suurin osa bongatuista tyyliniekoista suostuu kuvaan ja suorastaan ilahtuu siitä, että heidän tyylinsä on huomattu. Etenkin nuoret ovat tottuneita poseeraamaan, ikäihmiset sen sijaan kieltäytyvät herkemmin katumuotimallin roolista.

Kuva kaupungista piirtyy muotitoimittajan ja valokuvaajan silmiin pikemminkin ihmisten kuin arkkitehtuurin ja julkisivujen kautta.

- Kyllä minusta ihmiset ja heidän pukeutumisensa tekevät kaupungin vielä enemmän kuin jotkut rakennukset.