1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Aamun kirjassa Miika Nousiaisen Metsäjätti

Oman kylän poika Pasi Kauppi joutuu palaamaan kotiseudulleen saneeraamaan Metsäjätin tehdasta, jossa hänen lapsuudenystävänsä ovat töissä. Törmälän kylän elämä on kiinni vaneritehtaasta. Ensin tehtaalta irtisanotaan väkeä ja lopulta se lakkautetaan kokonaan.

Miikka Nousiainen
Nadja Nowakin ja Seppo Puttosen vieraana oli Miika Nousiainen. Hän esitteli uutta kirjaansa Metsäjätti.

Miika Nousiaisen kuvaama Suomi on luokkayhteiskunta. Pasin kanssa kertojana vuorottelee lapsuudenkaveri Janne, joka jää asumaan Törmälään ja on tehtaalla töissä. Paikkakunnalta pois lähtenyt Pasi kouluttaa itsensä ekonomiksi ja päätyy töihin Metsäjätin pääkonttoriin. Jannen mielestä Pasi on luokkaloikkari, joka suostuu pettämään kotikylänsä ja ystävänsä.

Metsäjätti -romaani kuvaa maailman monimutkaistumista ja rakennemuutosta. Pasi ja Janne muistelevat kaihoten lapsuuttaan tehdasyhteisössä 1980-luvulla, jolloin päätöksiä ei vielä tehnyt kasvoton pääoma vaan työntekijöistään huolehtiva patruuna. Pasi ja Janne eivät enää elä tehtaan vaan pelon varjossa. Miika Nousiainen on kirjoittanut tähän asti vakavimman, koskettavimman ja yhteiskunnallisimman teoksensa.

Miika Nousiainen (s.1973)

Romaanit:

Vadelmavenepakolainen (2007)

Maaninkavaara (2009)

Metsäjätti (2011)