Venäjän ortodoksikirkko kieltäisi Lolitan ja muita klassikkokirjoja

Venäjän ortodoksisen kirkon edustajan mielestä monet länsimaissa arvostetut nykyromaanit lietsovat seksuaalisen holtittomuuta ja jopa pedofiliaa ja ne pitäisi kieltää Venäjällä. Arkkipiispa Vsevolod Tshaplinin sensuurilistalla ovat muun muassa Vladimir Nabukovin Lolita ja Gabriel Garzia Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys.

Tshaplin kieltäisi muun muassa teokset, jotka hänen mukaansa romantisoivat aikuisten ja lasten välisiä seksisuhteita. Venäjä tarvitsee moraalisen vallankumouksen, tai yhteiskunta on tuhon oma, Tshaplin sanoo.

Tshaplinin ehdotus on herättänyt Venäjällä vastalauseiden aallon. Ortodoksikirkon mielestä sensuuria vastustavat protestit ovat yritys kääntää huomio itse asiasta. Muun muassa monet kirjailijat ovat vastanneet, että Tshaplinin perusteilla useimmat maailmankirjallisuuden suurimmat teokset kiellettäisiin venäläisiltä.

- Ihmiset, jotka katsovat oikeudekseen esittää tuollaisia vaatimuksia, eivät ymmärrä vähääkään siitä, mistä taiteessa, kirjallisuudessa ja kulttuurissa on kyse, sanoo näytelmäkirjailija Leonid Zorin.

Kirjailija Boris Akunin arvelee, että Venäjän ortodoksinen kirkko on päättänyt kokeilla samaa, mitä lännen katoliset ja protestanttiset kirkot yrittivät viime vuosisadalla muun muassa juuri Lolitan suhteen. Lopulta kirkot myönsivät, ettei niiden kuulu sekaantua kirjallisuuteen tai muihin maallisiin kysymyksiin. Samaa Akunin toivoittaa nyt ortodoksikirkolle.

Kirjailija Pavel Basinsky puolestaan sanoo, että arkkipiispa Tshaplinin kanta on sikälikin kummallinen, että vastaavilla perusteilla sensuurilistalle kuuluisivat monet venäläiset klassikot, esimerkiksi Mihail Sholohovin Hiljaa virtaa Don ja Fjodor Dostojevskin Rikos ja rangaistus.