1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meningokokkibakteerit

Kokkolassa testataan meningokokkirokotetta

Kokkolan rokotetutkimusklinikalla on alkanut syyskuussa aivokalvontulehdusta vastaan suojaavan rokotteen tutkimus. Uutta, meningokokki B-tyypin aivokalvontulehdusta vastaan suojaavaa rokotetta on aiemmin testattu aikuisilla ja sen alustavat tulokset ovat lupaavia. Nyt tutkimus on suunnattu 11-18-vuotiaille nuorille ja siihen otetaan Kokkolan seudulta 20 nuorta.

Kuva: YLE / Kalle Niskala

Bakteeriperäinen aivokalvontulehdus on hengenvaarallinen tauti, jonka yleisin aiheuttaja on B-tyypin meningokokkibakteeri.

Tutkimuslääkäri Jussi Ojanperän mukaan nyt testattavalle meningokokki B-tyypille ei ole vielä myynnissä rokotetta.

- Tautihan on hyvin vaarallinen, tarttuu lähikontaktissa. Jos syö esimerkiksi samalla ruokailuvälineellä tai suutelee, voi saada tartunnan, selvittää Ojanperä.

- Silloin kun se tulee, se etenee hyvin nopeasti. Tauti voi jopa yhden vuorokauden aikana johtaa lapsen kuolemaan. Eli todella vakavasta, mutta hyvin harvinaisesta taudista on kyse, Ojanperä painottaa.

Meningokokki B on yleisin meningokokkityyppi ja aiheuttaa muutamia kymmeniä tautitapauksia vuosittain Suomessa. Bakteeri aiheuttaa aivokalvontulehdusta ja pienelle osalle yleisinfektioita, jota kutsutaan sepsikseksi. Noin 10 prosenttia sairastuneista kuolee.

Joissakin maissa on pakolliset meningokokkirokotteet, esimerkiksi Arabimaissa ja Keski-Afrikan maissa.

Meningokokki B-tyyppi esiintyy epidemioina ja sen takia juuri varuskunnat ja koululuokat ovat tartuntapaikkoja. Suomessa varusmiehet rokotetaan meningokokki-rokotteella, mutta rokote ei anna suojaa nyt tutkittavaa B-ryhmää vastaan. Kokkolan rokotetutkimus on osa Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen toimintaa.