Liikkuvalla veripalvelulla iso merkitys

Suomen Punaisen Ristin liikkuva veripalvelu kerää hyvin verenluovuttajia. Merkittävä osa SPR:n Kuopion veripalvelutoimistolle luovutetusta verestä kerätään Kuopion ulkopuolelta.

veripalvelu
Verenluovutus
YLE

SPR:n liikkuva veripalvelu ottaa tänään verta vastaan Varkaudessa. Kuopion alueella liikkuva veripalvelu on toiminut vuodesta 1995 alkaen. Aiemmin vain Helsingissä toimi liikkuva veripalvelu. Nykyisin Kuopion lisäksi omat alueensa hoitavat myös Oulu, Turku ja Tampere.

Kuopiosta veripalvelu kiertää ottamassa verta vastaan noin 200 kilometrin säteellä. Luovuttajien ulottuville menemisellä on suuri merkitys, sillä luovutuksia muualta kuin Kuopiosta kertyy noin 14 000 vuodessa, mikä on enemmän kuin Kuopion kiinteässä veripalvelun toimipisteessä. Suuria paikkakuntia, joissa veripalvelu käy joka kuukausi, ovat Iisalmi, Pieksämäki, Savonlinna ja Varkaus.

Veripalvelu liikkuu pikkubussilla jossa on peräkärry ja siinä kymmenen luovutuspetiä. Mukana seuraavat verivaakaheilurit ja verenottopussit, luovutustilanne on luovuttajille hyvin samanlainen kuin kiinteissäkin verenluovutuspisteissä.

Vakioasiakkaat ovat veripalvelulle tärkeitä ja merkittäviä, mutta uusiakin luovuttajia saadaan tutustumaan esimerkiksi oppilaitoksista ja työpaikoista. Yleisintä veriryhmää A+, tarvitaan aina. Toinen on hätäveri O-, jota kuluu eikä varastoa ehdi kertyä. Koko maassa on saatava tuhat luovuttajaa joka päivä liikkeelle, jotta sairaalat saavat verituotteita riittävästi.

Varkaudessa verta voi luovuttaa torstaina Warkaus-salissa kello 13 - 18.

Lähteet: YLE Savo