Kreikan ystävä penää tasapuolisuutta

Talousahdinko kurjistaa kreikkalaisten arkea ja on ajanut ihmisiä jopa itsemurhiin. Kreikkalaisen Pikku Olga -kaupan yrittäjän Auli Vuorion mukaan tavallista kansaa ei pitäisi syyttää maan velkakriisistä. Hiljattain Kreetalta palannut lahtelaisyrittäjä näkee keskustelun Euroopan velkakriisistä pyörivän liiaksi Kreikan ympärillä, sillä ongelmia on muissakin maissa.

Kreikka

Lahdessa Kreikka-teemaista kauppaa pyörittävän Auli Vuorion mukaan Kreikan kriisi ei ole vaikuttanut hänen liikkeensä asiakasvirtoihin. Ihmiset hakevat edelleen matkoilla tutuksi tulleita makumuistoja, mausteita ja oliiviöljyjä myös kotimaisista kaupoista.

Auli Vuorio on pannut merkille, että asiakkaat ottavat usein puheeksi Kreikan talousvaikeudet.

- He puhuvat aiheesta myötätuntoisina, että miten kreikkalaiset tästä selviävät. Se onkin aiheellinen kysymys, hän sanoo.

Kauppias on vastikään itse palannut matkalta Kreetalta, jossa on viettänyt lomansa jo vuosien ajan. Vuorio kertoo sikäläisten ystäväperheidensä tekevän töitä turistibisneksessä yhtä kovasti kuin aiemminkin.

Kreikkalaiset suhtautuvat Vuorion mukaan virkamiehiinsä ja päättäjiinsä epäilevästi.

- Usko heillä on aika pitkälti mennyt. Kaikki tietävät, mihin rahat ovat menneet. Ehkä tavalliset kreikkalaiset ovat kuitenkin ajatelleet, että rahat riittävät tähän kaikkeen. Nyt sitten ollaan pulassa.

Tyhjenevät liiketilat

Taannoisella Kreetan-matkallaan Auli Vuorio huomasi, että hänen vakiokohteessaan pikkukylässä samoin kuin Hanian kaupungissa liikehuoneistoja on jäänyt tyhjilleen. Lisäksi paikallinen hintataso on hieman noussut ja esimerkiksi taksimatkat kallistuneet huomattavasti.

- Paikallisten mukaan suomalaisturisteja käy aiempaa enemmän, mutta joitakin kansallisuuksia vastaavasti vähemmän. Turistit tulevat, mutta käyttävät aiempaa vähemmän rahaa, koska talous ei ole kunnossa muuallakaan.

Auli Vuorio pitää surullisena Kreikan tilanteesta Suomessa käytävää keskustelua ja sitä, miten maa ihmisineen esitetään.

- Näytetään vain mellakoivia ihmisiä. Tulee kuva, että siellä vain riehutaan kaduilla eikä kukaan tee töitä, ja meidän pitää maksaa. Se ei ole totuus, Vuorio pohtii.

Lähteet: YLE Lahti