Työministeri haikailee työllisyyttä tukevaa työmarkkinaratkaisua

Työministeri Lauri Ihalainen toivoo, että tänään julkistetut työntekijöiden vähennyssuunnitelmat otetaan huomioon työmarkkinaneuvotteluissa. Ihalainen toivoo mahdollisimman pitkää sopimusta.

talous

Töministeri Lauri Ihalainen kommentoi tämän päivän Nokian, Digian ja Finnairin yt-neuvotteluja surulliseksi päiväksi, mustaksi päiväksi, mutta sanoo, ettei työttömyys ole vielä nousussa, päinvastoin.

- Työttömyys on huonoista uutisista huolimatta kuitenkin vielä laskenut vuoden sisällä ja lasku nyt sitten ilmeisesti hidastuu. Kokonaiskuva on vielä se, ettei työttömyys repsahda. Kokonaistyöttömyyttä helpottaa se, että vaalikauden lopussa on 78 000 ihmistä vähemmän työelämässä, kun nykyisin. Se ei tienkään lohduta nyt yt-neuvotteluissa olevia ihmisiä.

Yhteiskunnalla on työministeri Ihalaisen mukaan edelleen käytössä työttömyydeen hoitamiseen keinoja

- Muutosturva ja koulutustoimilla yhteiskunta on valmis tukemaan vaikeissa tilanteissa olevia. Yrityksissä lomautus-vaihtoehtoa kannattaa edelleen miettiä samoin lyhennettyjä työviikkoja. Työttömyysturvaputkeen pääsy on myös turvallisempaa kuin kunnallinen toimeentulo.

Huomenaamuna Ihalainen tapaa Salon kaupunginjohtajan. Yhteiskunnassa on varattu määrärahoja muutosturvaan ja ihmisiä ohjataan niitten pariin.

- Toivon ettei kukaan jää tyhjän päälle. Yhteiskunnan toimet ovat tietysti aina rajallisia, emme pysty niitä työpaikkoja rakentamaan, mutta voidaan auttaa ihmisiä muutoksen yli. Sitä varten näitä toimintamalleja on rakennettu.

Vuoden 2008 taantumassa yritykset pyrkivät lomauttamaan, silloin ei irtisanottu ihmisiä, Ihalainen toivoo samanlaista ajattelua myös nyt.

- Toivon että yritykset eivät päästä osaavaa työvoimaa karkuun. Yirtysten yhteiskunnallinen vastuu voisi tulla tätä kautta. Toinen vaihtoehto olisi lyhennetty työviikko.

- Yleisempi johtopäätös olisi myös hyvä tehdä: toivottavasti yt-neuvotteluista menee viesti työmarkkinapöytään, että tarvitaan yhteiskuntasopimus eli tehdään sellaisia palkkaratkaisuja, jotka tukevat työllisyyttä ja kasvua sekä vakautta.

Ihalainen ei kuitenkaan puhu nollalinjasta vaan pitkäkestoisesta kasvusta, jossa pidetään mukana työllisyysnäkökulma, niin että palkkaratkaisut eivät olisi työllisyyden suhteen rustiriidassa.

- Sitä parempi mitä pitempikestoisempi ratkaisu olisi sopimuskauden suhteen. Budjettipolitiikkaa ja työmarkkinapolitiikkaa pitäisi tehdä käsi kädessä. Pitkäkestoinen työmarkkinaratkaisu, joka tukee työllisyyttä.

- Toisaalta kyllähän tähän maahan syntyy myös uutta työtä, vaikka mennään rajun rakennemuutoksen aikaa, toteaa työministeri Lauri Ihalainen.

Lähteet: YLE Uutiset