Kiipeilijät etsivät maanjäristyksen vaurioita Washingtonin monumentista

Tutkijat ovat kavunneet Yhdysvaltain pääkaupungin Washingtonin keskustassa sijaitsevalle Washingtonin monumentille selvittämään viimekuisen maanjäristyksen tuhoja. Miltei 170 metriä korkean marmoriobeliskin kaikki kyljet tutkitaan kiipeämällä.

Ulkomaat
Insinöörit  tarkastavat Washingtonin monumentin elokuisessa maanjäristyksessä kärsimiä tuhoja.
Insinöörit tarkastivat Washingtonin monumentin maanjäristystuhoja 28. syyskuuta.Michael Reynolds / EPA

Kiipeämiseen harjaantuneet insinöörit ottavat valokuvia ja koputtelevat Washingtonin monumenttia pehmeillä nuijilla, sillä kivestä kajahtava ääni kertoo mahdollisista halkeamista. Osa näkyy myös paljain silmin, sillä suurimmat ovat yli kaksi senttiä leveitä ja metrin pituisia.

Hankkeen johtajan Dan Lemieux'n mukaan monumentin laelta on otettu talteen kaksi noin viisikiloista marmorinmurikkaa, jotka järistys oli irrottanut. Lemieux sanoo, että palaset ovat suurempia kuin tutkijat osasivat odottaa.

Turvallisuussyistä yleisöä ei ole päästetty monumentin tuntumaan sitten elokuun lopun, jolloin maanjäristys ravisteli Washingtonia. Kahden miehen ja kahden naisten kiipeilijäryhmältä vienee päiviä, ennen kuin monumentti on tarkastettu. Yleisölle monumentti avattaneen lähiviikkoina.

Yhdysvaltain ensimmäisen presidentin George Washingtonin kunniaksi pystytetty marmoriobeliski on Washingtonin korkein rakennelma. Se valmistui 1880-luvulla.

Lähteet: AP, YLE Uutiset