Nesat-myrsky iski Kiinaan, Filippiineillä yhä ihmisiä katoilla

Filippiineillä tuhoja tehnyt Nesat-myrsky on saapunut Kiinaan. Nesat iskeytyi torstaina Hainanin saaren itäkärkeen. Tuuli puhaltaa jopa 41 metriä sekunnissa, ja vesisateen odotetaan edelleen yltyvän. Myrsky on jo kaatanut puita ja nostanut tulvavettä Hainanin kaduille ja teille.

Ulkomaat
Filippiinien rannikkovartioston helikopteri lentämässä Nesat-taifuunin aiheuttaman tulvan alle jääneen kaupungin yllä.
Filippiinien rannikkovartioston helikopteri lensi Nesat-taifuunin aiheuttaman tulvan alle jääneen Cabaion kaupungin yllä Manilan pohjoispuolella 29. syyskuuta.EPA / Filippiinien rannikkovartiosto

Hainanissa kymmeniä tuhansia ihmisiä on evakuoitu, lauttaliikenne on pysätetty ja kalastusalukset on määrätty satamiin Nesatin vuoksi. Hainanin lisäksi myrskyn arvioidaan tuovan rajuja sateita myös Guangdongin maakuntaan.

Hongkong selvisi Nesatista melko vähällä, sillä myrskyn keskus jäi merelle. Hongkongissakin kuitenkin suljettiin kauppoja ja peruttiin lentoja. Kaksi ihmistä loukkaantui, kun tuuli kaatoi rakennustelineen taksin päälle.

Filippiineillä Nesat vaati ainakin 39 ihmisen hengen. Yli 30 ihmistä on kateissa. Arviot riisisadon tuhoista on pahemmat kuin heti myrskyn jälkeen uskottiin. Viranomaisten mukaan pelkästään Keski-Luzonin alueella menetykset ovat yli 100 000 tonnia eli 37 miljoonaa euroa.

Pääkaupungissa Manilassa myrsky aiheutti pahimman tulvan useisiin vuosikymmeniin. Useimmilla alueilla tulva on laskenut, mutta Pohjois-Filippiinien alavilla mailla tilanne on edelleen paha. Ihmisiä on edelleen jopa katoilla tulvavesien takia.

Lähteet: Reuters, AFP