Viidakkokukon niskoja myynyt selvisi sakoilla

Viidakkokukon niskoja perhokalastustarvikkeina kaupannut kokkolalaismies selvisi sakkorangaistuksella Keski-Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Syyttäjä oli vaatinut miehelle ehdollista vankeusrangaistusta luonnossuojelurikoksesta, oikeuden mielestä kyseessä oli rikkomus.

Harmaaviidakkokana
Perhojen sitomiseen käytetään muun muassa uhanalaisen intialaisen viidakkokukon niskaa.Tulli

Kokkolalaismies myönsi tuoneensa Intiasta maahan kuusikymmentä uhanalaisen viidakkokukon niskaa ja myyneensä niitä edelleen nettikaupassa perhonsidontavälineiksi. Syyte koski myös kahta Yhdysvalloista tuotua mustakarhun taljaa.

Oikeudenkäynnissä huomio keskittyi siihen, oliko teko tahallinen vai johtuiko se törkeästä huolimattomuudesta. Käräjäoikeuden mukaan teko oli huolimaton, koska mies ei selvittänyt viidakkokukon tai mustakarhun luvanvaraisuutta. Oikeus piti myös tuotuja määriä vähäisinä.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen luonnonsuojelurikkeestä 40 päiväsakkoon, maksettavaksi tuli 320 euroa, lisäksi mies menettää 600 euroa valtiolle rikoksen tuomana taloudellisena hyötynä. Mies oli myynyt kymmenen niskaa 60 euron kappalehintaan.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa