Suomen eturivin muotoilijat loistavat yhä keittiössä

Rosenlew -museossa Porissa on esillä lähes sata erilaista kattilaa ja pataa sekä paistinpannua. Vanhimmat tuotteet ovat 50 -luvulta ja niiden muotoilusta vastaavat Suomen eturivin muotoilijat. Näyttely on ollut esillä jo Karkkilassa ja Porista se jatkaa matkaansa Pietarsaareen.

kulttuuri
Rosenlew-museossa on esillä suomalaisia keittiötuotteita.
Rosenlew-museossa on esillä suomalaisia keittiötuotteita.YLE / Lassi Nuolivaara

Nyt jo eläkkeellä oleva entisen Rosenlewin kodinkonetehtaan pääsuunnittelija katsoo näyttelyn rakentamista suurella lämmöllä. Muistot palaavat vuosikymmenten taakse, kun esillä on keittiöstä tuttuja kattiloita, patoja ja paistinpannuja.

- Kyllä tämä herättää mielenkiintoisia muistoja. Meillä oli hyviä muotoilijoita. Esimerkiksi Erkki Linnala ja Timo Sarpaneva, luettelee Pauli Villanen.

Listaa voidaan jatkaa nimillä Antti Nurmesniemi, Heikki Orvola, Nanny Still ja niin edelleen. Kyseisten tuotteiden kotimaisen tuotannon aloitti Rosenlew ja pian seuraan liittyi myös Högfors. Nämä kuitenkin lopettivat jo 70 -luvulla, jolloin perinnettä jatkoivat ensin Wärtsilä ja Upo ja viimeisimpänä vielä Hackman.

Vaikka tuotteet ovat tuttuja lähes joka keittiöstä, ei tämän alan tuotanto ollut mikään erityisen merkittävä suomalaisessa teollisuudessa.

- Mutta sitten toisaalta ihmisille erittäin tärkeää. Tämä oli oikeastaan näkyvin osa tehtaasta ja siten tehtaan imago kyllä nousi, kertoo Karkkilan ruukkimuseo Senkan amanuenssi Janne Viitala.

Vienti olisi vetänyt enemmänkin

Suomalaisilla tuotteilla oli aikanaan kysyntää myös ulkomailla, mutta esimerkiksi Amerikan markkinoille Rosenlewinkin kapasiteetti oli lopulta liian pientä. Nykyään näiden tuotteiden kotimainen valmistus on lähes tyystin loppunut. Harjavallassa on vielä yksi valimo, joka valmistaa muurinpohjapannuja perinteisen yläsavolaisen desingin mukaan.

- Se on kustannuskysymys. Kamppaillaan noita halpatyövoimamaita vastaan, tietää ex-pääsuunnittelija Pauli Villanen.

Käyttökelpoisia vielä nykyäänkin

Vaikka nykykattiloista löytyykin teflonpintaa ja ne ovat varsin kevyitä käyttää, jää niistä enää aniharva tuleville sukupolville näyttelytavaraksi. Kymmeniä vuosia vanha valurautapata saattaa sen sijaan olla käytössä vielä tänä päivänäkin.

- Varmaan voisi kiinnittää huomiota näiden esineiden käytännönläheisyyteen ja siihen, miten ne vielä nykyäänkin toimivat ja ovat ajattomia, sanoo Rosenlew-museon intendentti Leila Stenroos.

Näyttely on ollut esillä jo Karkkilassa. Porissa Rosenlew- museossa näyttely on esillä 22. tammikuuta 2012 saakka. Porista se siirtyy Pietarsaareen

Lähteet: YLE Satakunta