Kriittinen taidenäyttely suljettiin kesken kaiken Tampereella

Tamperelaisessa kauppakeskuksessa keskeytettiin yhteistaidenäyttely ilmeisesti yhden teoksen kriittisyyden takia keskiviikkona. Kuvataitelija Teemu Takatalon mielestä taiteen sensurointi on pöyristyttävää tämän päivän Suomessa.

kulttuuri
YLE / Jan Hynnä

Tampereen keskustassa Tullitorin kauppakeskuksessa on parhaillaan meneillään ensimmäistä kertaa järjestetty kulttuuritapahtuma. Yksi osa tapahtumaa on tyhjillään olleeseen liiketilaan pystytetty taidenäyttely. Nyt näyttely on pantu kiinni.

- Näyttelymme on suljettu ilmeisesti kuluttajakritikiin takia. Siellä on kalterit edessä eikä vartija päästä meitä tilaan, kertoo kuvataiteilija Teemu Takatalo.

Kauppakeskuspäällikkö Mari Laaksonen perustelee päätöstä sillä, etteivät he tienneet etukäteen, mitä esille tulee.

- Kriittinen toki saa olla. Mutta nyt kritiikki on kohdistettu suoraan kauppakeskuksen omistajan Cityconiin ja vuokralaisiimme. Emme tienneet tätä etukäteen. Vuokralaiset maksavat tämänkin tapahtuman, joten emme voi sallia tälläistä.

Laaksosen mukaan kauppakeskus Tullintori haluaa tukea taidetta, mutta nyt näyttely oli pakko keskeyttää yleisen edun takia.

Takatalo ei ymmärrä päätöstä.

- Yli 12 taitelijan teosten sensurointi on pöyristyttävää vuonna 2011 Suomessa. Mielestäni kritiikki on täysin perusteltua. Oma teokseni perustuu suoraan siihen tietoon, mitä Citycon on julkaissut yhteiskuntavastuistaan.

Lähteet: YLE Tampere