Piilevään rintasyöpään apua geenitesteillä

Jo 400 suomalaista naista tietää geenitestin avulla, että heillä on suurempi riski saada rintasyöpä kuin muilla. Leikkauksilla rintasyöpäriski voidaan saada näiden ihmisten osalta minimiin. Rintasyöpään sairastuu Suomessa vuosittain 4 600 naista.

Kotimaa
Tarja Vainio (vas.) ja Katja Aktan-Collan
Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjan tämän vuoden teema on periytyvä rintasyöpä. Aamu-tv:ssä aiheesta keskustelivat ylilääkäri Katja Aktan-Collan Syöpäjärjestöistä ja rintasyövän riskin moninkertaistavaa geenivirhettä kantava Tarja Vainio.

Tänä vuonna Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjan teema on peritytyvä rintasyöpä. Suomalaisista suvuista 20 - 30 prosenttia on sellaisia, joissa rintasyöpää esiintyy tavallista enemmän. Sukuja, joissa rintasyöpää esiintyy hyvin paljon ja hyvin nuorella iällä, on 2-5 prosenttia. Yleisimmät näistä geenivirheistä ovat BRCA1 ja BRCA2.

- Nämä geenivirheet näkyvät suvussa useammassa sukupolvessa. Käytännössä lapsilla on 50 prosentin mahdollisuus periä geeni, Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Katja Aktan-Collan kertoo.

Tällä hetkellä Suomessa on noin 400 naista, joilla on tieto rintasyöpää aiheuttavasta geenivirheestä.

- Heillä on huomattavasti suurempi riski sairastua rintasyöpään elinaikanaan kuin muilla naisilla. Sen lisäski myös munasarjasyöpäriski on heillä suuri, noin 10 - 40 prosentin luokkaa, ylilääkäri Katja Aktan-Collan sanoo.

Geenivirheet ohjaavat hoitoa

Kun geenimuutos löytyy, perinnöllisyysklinikalta saa lähetteen rintarauhaspoliklinikalle ja naistentautienpoliklinikalle. Klinikoilla käydään keskustelua ja potilas voi tämän jälkeen itse päättää, mitä tehdä.

- Jos sairastuu, voi mennä rintasyöpäseurantaan vuoden välein 25-vuotiaasta lähtein. Munasarjojen ultratutkimuksessa voi myös käydä. Ja leikkauksia tehdään yksilöllisesti tilanteesta riippuen, Aktan-Collan kertoo.

Ei tiedetä tarkasti kuinka moni on välttynyt syövältä geenitunnistuksen takia. Mutta maailmalla on tehty tutkimuksia ennakoivista leikkauksista. Ennakoivat leikkaukset näyttävät tutkimusten mukaan laskevan syövän riskiä huomattavasti.

Geenitestiin voi mennä, jos epäilee, että suvussa on paljon rintasyöpää.

- Kannattaa ottaa yhteyttä Syöpäyhdistyksen pisteeseen ja kertoa huoli. Jos näyttää siltä, että suvussa on paljon rintasyöpää, tehdään lähete yliopistolliseen sairaalaan ja edetään sitä kautta, ylilääkäri Katja Aktan-Collan sanoo.

Syöpä löytyi siskon avulla

Ylen Aamu-TV:ssä ylilääkäri Aktan-Collanin kanssa vierailleella Tarja Vainiolla on geenivirhe, joka moninkertaistaa rintasyövän riskin. Geenivirhe huomattiin Vainion siskon avulla. Vainion sisko sairastui rintasyöpään jo 20-vuotiaana, vuonna 1979. Silloin ei tiedetty geenivirheistä mitään. Myöhemmin sisko sairastui munasarjasyöpään 46-vuotiaana.

- Sisko oli silloin itse lääkäri, joten hän osasi päätellä, että on kyse geenivirheestä. Hän otti testit itsestään. Kun varmennus tuli BRCA2 -virheestä, sisko käski myös minun ja rintasyöpää silloin sairastavan äitimme käydä testeissä, Tarja Vainio kertoo.

Kaikkien tulokset olivat positiivisia.

- Sain hyvät pelimerkit. Mulla on tieto asiasta, ja käytän sitä hyväkseni. Eli pystyn siis käyttämään kaiken avun lääketieteestä estääkseni syövän puhkeamisen, Vainio kertoo.

Vainio on poistattanut tiedon saannin jälkeen molemmat rintansa ja munasarjansa.

- Lääkäri kehotti voimakkaasti poistamaan munasarjat, kun olin 46-vuotias, sillä siskoni oli sairastunut samassa iässä. Munasarjasyöpä iskee pahoin. Se oli siis helppo päätös. Rintojen suhteen kävin pidempää kamppailua, mutta koska lähestyin vaihdevuosia, se helpotti päätöstä. Sukumme syöpä on hormoniherkkä, joten vaihdevuodet olisivat voideet laukaista sairauden. Halusin lopulta ehkäistä ongelmia. Tänä päivänä voidaan jo rakentaa uudet rinnat omasta kehosta. Se helpotti päätöstä.

Nyt Vainion rintasyöpäriski on vain promilleen luokkaa.

- Olen nähnyt millainen sairaus rintasyöpä on. Ja vaikka sitä voidaan jo hoitaa, niin aina se ei ole voitettavissa. Joten jos voin vaikuttaa siihen tuleeko rintasyöpä vai ei, miksen tekisi sitä, Vainio sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset