Kädenvääntö Bio Huvimyllyn kohtalosta jatkuu

Raahen vanhan elokuvateatteri Bio Huvimyllyn vuokrasopimus loppuu marraskuussa. 1930-luvulla rakennetusta elokuvateatterista on väännetty kättä jo usean vuoden ajan. Rakennussuojelun alainen Bio Huvimylly on ollut mukana YLE Teeman Suojele minua! -ohjelmassa.

kulttuuri
Bio Huvimyllyn omistaja elokuvateatterin lavalla
YLE

Raahessa sijaitsevan Bio Huvimyllyn tarina alkaa olla lopuillaan sen vuokrasopimuksen päättyessä marraskuussa. Elokuvateatterin omistaja Juha Koistinen ja Sovio-Sovelius -säätiö, jonka tontilla rakennus sijaitsee, eivät ole päässeet sopuun Bio Huvimyllyn jatkosta.

Sovelius -säätiö ei aio lunastaa Bio Huvimyllyä vuokrasopimuksen päätyttyä, vaikka vuonna 1936 tehdyssä alkuperäisessä sopimuksessa lunastusvelvollisuus siirtyy maanomistajalle vuokrasuhteen päättyessä. Sovelius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Reino Temmes ei halua lähteä mukaan julkiseen keskusteluun, mutta kertoo säätiön lakimiehen todenneen, että sopimuksen ohi on aika ajanut.

Bio Huvimyllyn omistaja Juha Koistinen taas luottaa sopimuksen pitävän.

- Vuokrasopimuksen lunastuspykälässä sanotaan, että mikäli sopimusta ei jatketa, tontin omistaja lunastaa rakennuksen. Eli marraskuussa omistaja vaihtuu, Koistinen toteaa.

Sovelius -säätiön lakimiehen tulkinta hämmentää myös ELY -keskuksen arkkitehti Hilkka Lempiäistä, joka valmisteli Bio Huvimyllyn rakennussuojeluesityksen.

- Sopimus on sopimus, eikä sitä aika voi mitätöidä. Vuokrasopimus on aika erikoinen, mutta minusta se on tehty aikoinaan melko turvalliseksi lunastuspykälän vuoksi, Lempiäinen sanoo.

Laki on aseeton

Pohjoispohjanmaan ELY -keskus on tehnyt tämän vuoden huhtikuussa Bio Huvimyllystä suojelupäätöksen. Se ei kuitenkaan Lempiäisen mukaan välttämättä auta elokuvateatteria, jos se jää vuokrasopimuksen päätyttyä ilman omistajaa. Pahimmassa tapauksessa rakennus saattaa jäädä tontille rapistumaan huoltamattomana.

- Meidän on tarkoitus etsiä ympäristöministeriön ja museoviraston kanssa ratkaisua tähän tilanteeseen, mutta vielä sellaista ei ole löydetty. Jos osapuolet eivät pääse yhteisymmärrykseen, täytyy tämä asia riitauttaa, Lempiäinen kertoo.

Kun suojelupäätöstä valmisteltiin, sai Bio Huvimylly rakennussuojelukohteen statuksen muun muassa niillä perusteilla, että se on rakennettu 1930-luvulla, jolloin suomalainen elokuva eli kulta-aikaansa. Rakennukselle lisäarvoa antaa sen toimiminen alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan.

Ihmetystä Lempiäisessä herättää, ettei Sovelius -säätiö aikanaan tehnyt suojelupäätöksestä valitusta.

- Maanomistaja ei pitänyt museoviraston Bio Huvimyllylle antamia arvoja tärkeinä, eikä rakennusta suojelemisen arvoisena. Mutta kun asia meni päätösvaiheeseen, ei Sovelius -säätiö valittanut asiasta. Se oli aika erikoista.

Koistinen on ymmällään lain voimattomuudesta.

- Minusta on jännä asia, että tällainen laki on luotu, mutta ei ole luotu aseita sen toteuttamiseen.

Epäselvyyksiä löytyy joka käänteestä

Osapuolten välillä ei ole selvyyttä edes siitä, onko neuvotteluja vuokrasopimusta koskien pidetty ollenkaan. Sovelius -säätiön mukaan minkäänlaisia neuvotteluja ei ole järjestetty, sillä heidän mielestään Koistisen puolelta ei ole annettu rakentavaa pelinavausta. Koistisen mukaan taas säätiön hallituksen puheenjohtaja Reino Temmes on jättänyt neuvottelut aina välistä kun niitä on järjestetty.

- Kyllä minusta tätä asiaa on käyty läpi ihan asiallisesti. Tietysti tällainen tapaus saa julkisuutta, sillä tämä on julkinen tila, Koistinen toteaa.

Tällä hetkellä taistelua käydään siitä, kenen vastuulle Bio Huvimyllyn rakennus jää vuokrasopimuksen päättyessä. Koistiselle on yhdentekevää, mitä säätiö tulevaisuudessa tekee elokuvateatterin tiloilla, kunhan se vain lunastetaan häneltä.

Sovelius -säätiöllä on sovittuna menettelytapa, jonka mukaan toimitaan vuokrasopimuksen päättyessä, mutta sitä ei aiota vielä paljastaa. Koistinen taas aikoo edetä loppuun asti lunastuspykälän voimalla.

- Lähetämme säätiölle kirjelmän, jossa lunastusaikaa annetaan marraskuun loppuun asti. Jos näin ei käy, asia menee eri oikeusasteisiin. Aion katsoa tämän homman loppuun asti, Koistinen lataa.

Lähteet: YLE Oulu / Johanna Latvala