Helsinkiläiset jättävät laskunsa maksamatta

Helsinkiläiset jättävät vuosittain suuren joukon kaupungin laskuja maksamatta. Helsinki joutuu perimään perintätoimistojen kautta kymmeniä tuhansia laskuja vuosittain. Kaupungin sisällä kiistellään ulkopuolisten perintätoimistojen tarpeellisuudesta.

Kotimaa
Kuvassa laskuja ja muutamia euroja.
Anssi Leppänen / Yle

Osa helsinkiläisistä kunnallisten palveluiden käyttäjistä on laiskoja maksamaan laskujaan. Kaupungin taloushallinnon mukaan esimerkiksi viime vuonna maksamattomia päivähoito-, vuokra-, terveyskeskus- ja muita maksuja jätettiin perintätoimiston perittäviksi lähes 90 000 kappaletta.

Maksuja jätettiin maksamatta ennen perintätoimiston yhteydenottoa noin 7 miljoonaa euroa. Kaupunki on ulkoistanut perintäpalvelun perintätoimisto Lindorffille, jonka palvelu on Helsingille maksutonta.

Helsingissä on väännetty kättä jo jonkin aikaa perintätoimiston palveluiden käyttämisestä. Muun muassa vasemmistoliiton valtuutettu Paavo Arhinmäki on esittänyt, että kaupunki luopuisi perintätoimistojen käytöstä, koska asiakkaalle saattaa tulla maksettavaksi perintäkuluja enemmän kuin maksamatta jäänyt lasku on arvoltaan.

Perintätoimiston käytöstä luopumista on puoltanut myös Terveys- ja sosiaalilautakunta. Terveyslautakunta on ehdottanut, että pääkaupunkiseudun kunnat muodostaisivat yhteisen organisaation kunnallisten maksujen perimiseen. Näin taloudellinen hyöty jäisi kunnille ja perintäkulut pysyisivät kohtuullisina

Samoin sosiaalilautakunta kannattaa siirtymistä sellaiseen käytäntöön, jossa asiakasmaksujen periminen hoidetaan julkisen sektorin toimintana. Sosiaalilautakunnan mielestä se takaisi paremmin sekä asiakkaiden oikeusturvan että toimeentulon.

Helsingin talouspalvelut eivät puolestaan halua luopua perintätoimistojen käytöstä laskujensa karhuamisessa. Talouspalvelujen mukaan rahasaatavien perintä on ulkoistettuna tehokasta ja taloudellista. Lisäksi perintä kaupungin omana työnä vaatisi lisää työvoimaa.

Myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Risto Rautava kannattaa perintätoimiston käyttämistä.

- Minun mielestä tämä on sellainen erikoisosaamisen alue, jossa pitää nimen omaan näitä perintätoimistoja käyttää. Muutenhan kaupungin sisälle pitäisi luoda joku organisaatio ja luoda lisäresursseja, joita tällä hetkellä ei ole. Tämän takia niin me tarvitsemme valitettavasti tällaistakin tomintaa, Rautava toteaa.

Lähteet: YLE Helsinki