Uteliaisuus ja ihmissuhteet ajavat urkkimaan potilastietoja

Ihmissuhteet ja uteliaisuus ovat yleisimmät syyt potilastietojen luvattomaan katseluun. Väärinkäytökset saadaan helposti selville tietojärjestelmiin jäävien jälkien avulla. Tällä viikolla Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi isot maksut potilastietoja urkkineille hoitajille.

potilasasiakirjat
Potilaita Päijät-Hämeen keskussairaalan  aulassa.
Kuvan henkilöt eivät liity jutun tapauksiin.YLE / Heikki Ahonen

Puolison entisen kumppanin ja sukulaisten potilastietojen luvaton urkkiminen toi tuomion Päijät-Hämeen keskussairaalassa työskennelleelle hoitajalle. Käräjäoikeus totesi, että hoitaja oli katsellut useita kertoja kahdeksan henkilön salaisia tietoja.

Toisessa tapauksessa mieshoitaja oli eron aikaan tutkinut luvatta puolisonsa potilasmerkintöjä.

Potilastietojen luvaton urkkiminen liittyykin usein ihmissuhteisiin tai uteliaisuuteen, sanoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

- Läheissuhteisiin, parisuhteisiin, naapurussuhteisiin ja ehkä julkisuuden henkilöihin. Hoitosuhdetta ei ole olemassa, mutta on laillinen pääsy potilastietojärjestelmiin. Kun on laillinen pääsy, mutta laiton käyttötarkoitus, yhdistelmä on aika vaarallinen, monia tapauksia nähnyt Aarnio toteaa.

Aarnio arvelee ihmisten ihmisten tavoittelevan informaatioylivoimaa. Siihen päästään, jos tiedetään toisen asioista sellaista, mitä henkilö ei halua kenenkään sivullisen tietävän.

Urkkimisepäilyn voi selvittää

Jos herää epäilys siitä, että omia potilastietoja on urkittu tai käytetty väärin, asian voi tarkistaa. Terveydenhuollon tietojärjestelmien lokeista käy ilmi, kuka on katsellut, mitä tietoja ja milloin.

Lahdessa usean henkilön tietoja urkkinut hoitaja tuomittiin yhteensä 8 000 euron korvauksiin ja sakkoihin. Entisestä vaimostaan tietoja kaivellut mies sai maksettavakseen 1 000 euroa.

Sairaalassa henkilörekisteririkoksiin suhtaudutaan vakavasti.

- Jos on törkeitä tapauksia tai toistuvia rikkeiltä, se voi johtaa työsuhteen purkautumiseen ja potkuihin, kertoo Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän hallintojohtaja Veli Penttilä.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen tulee syksyn aikana urkkimistapaus myös Heinolasta. Siinä tietojen luvattomasta katselusta syytetään virkasuhteessa olevaa lääkäriä.

Lähteet: YLE Lahti / Heikki Ahonen