1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suomenlapinkoira

Laumoittain lappalaiskoiria Laajavuoressa

Ennätysmäärä lappalaiskoiria omistajineen kokoontuu Jyväskylän Laajavuoreen sunnuntaina. Lappalaiskoirat ry:n järjestämään koiranäyttelyyn on ilmoittautunut peräti 350 lapinporokoiraa, ruotsinlapinkoiraa ja suomenlapinkoiraa.

suomenlapinkoira
Usva on parkin värinen Suomen lapinkoira.
Usva pitää Louella muita silmällä. Usva on parkin värinen Suomen lapinkoira.YLE / Juha Peltoperä

Suomenlapinkoira ja lapinporokoira ovat kotimaisia paimenkoirarotuja. Niiden juuret ovat saamelaisten poronpaimennukseen käyttämissä koirissa. Nykyisin lappalaiskoirat ovat suosittuja perhe- ja harrastuskoiria.

Suomenlapinkoira on suosittu rotu

Suomenlapinkoira on jo vuosikausia ollut kymmenen suosituimman koirarodun joukossa. Viime vuonna lapinkoiria rekisteröitiin 1 120 kappaletta.

Suomenlapinkoiran tyyppisiä koiria uskotaan olleen olemassa jo noin 7 000 vuotta sitten. Niitä on käytetty vuosisatojen ajan porojen paimennus- ja vartiointitehtävissä ja vielä nykyäänkin rodun edustajia on alkuperäisessä työssään. Rotu rekisteröitiin virallisesti lapinkoirana vuonna 1967 ja vuonna 1993 rodun nimi muutettiin suomenlapinkoiraksi.

Luonteeltaan rotua kuvataan ystävälliseksi ja tasapainoiseksi. Se myös sopeutuu hyvin erilaisiin olosuhteisiin. Rotu on myös suhteellisen terve.

Suomenlapinkoirat ovat suosittuja koti- ja perhekoiria, mutta myös monipuolisia harrastuskoiria. Ne ovat menestyneet muun muassa tottelevaisuuskokeissa, agilityssa ja palveluskoirakokeissa.

Lapinporokoira - älykäs ja oppivainen

Lapinporokoira on virallisena rotuna suunnilleen saman ikäinen kuin suomenlapinkoira. Rotumääritelmä vahvistettiin vuonna 1966. Aluksi kasvatustoiminta oli pienimuotoista mutta 90-luvulta lähtien rotu on vakiinnuttanut asemansa ja pentuja rekisteröidään yli 200 vuosittain.

Rotua kuvaillaan älykkääksi ja oppivaiseksi. Ulkomuodoltaan se poikkeaa selvästi perinteisistä pystykorvista. Rakenteeltaan koira on voimakas ja tiheä karvapeite suojaa hyvin kylmältä ja sateelta.

Lapinporokoirat ovat myös suosittuja perhe- ja harrastuskoiria. Suomenlapinkoiran tavoin niitä käytetään edelleen myös työkoirina.

Lappalaiskoirien näyttely alkaa Laajavuoressa sunnuntaina kello 9. Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi