1. yle.fi
  2. Uutiset

Sukkasessioita ja pojat puikkoihin

Herkullisen väriset langat ja uudet tekniikat houkuttelevat tarttumaan puikkoihin. Neulominen tai kotoisammin kutominen unohtui välillä, mutta pipobuumi toi puikot taas jokatytön ja monen pojankin käteen. Kursseilla voi elvyttää unohtuneita puikkotaitojaan.

Kotimaan uutiset
Annika Silennoinen (vas.) näyttää Sirkku Savusalolle, miten sievää jälkeä syntyy silkkiä sisältävästä langasta.
Annika Silvennoinen (vas.) näyttää Sirkku Savusalolle, miten sievää jälkeä syntyy silkkiä sisältävästä langasta.YLE / Sauli Antikainen

On liukuvärjättyä, pätkävärjättyä, luonnonväreistä sävynsä saaneita lankoja sekä helmiäishohteisia silkkisekoitteita. Lankakaupat notkuvat sateenkaaren värejä, vahvoja punaisia ja metsäisen vihreitä lankavyyhtejä ja keriä. Rinnalla on myös suomenlampaan villaa pehmeissä luonnonsävyissään.

- Yhdistämällä räiskyvää väriä luonnonväriseen saadaan ihania yhdistelmiä, joissa molemmat värimaailmat tuovat toisensa esille, neuvoo Annika Silvennoinen Neulontai-liikkeestä Rovaniemeltä.

Jo unohtumaan päässyttä neulomistaitoa voi herätellä kursseilla. Johannes Laurin käsityöläistalossa sijaitsevassa lankakaupassa järjestetään neulontailtoja ja kursseja niin aloittelijoille kuin alan hifisteillekin.

Tennarisukkia ja englanninkielisiä ohjeita

Sukkia voi kutoa varpaasta ylöspäinkin ja vaikkapa kahta sukkaa samanaikaisesti yhdellä pyöröpuikolla.

- Sukkasessiot on sukkakurssi, jossa opetellaan edistyneempiä sukkatekniikoita. Tarkoitus on neuloa vaikka tennareihin mahtuvat hyvännäköiset sukat. Ja kurssilta saa neuleläksyäkin eli sukankutomista, Annika kertoo.

Pojat puikoissa -kurssille houkutellaan poikia tai miehiä kutomaan itselleen tai naista kutomaan miehelle neule, jota mies aidosti tykkää käyttää.

Tarjolla on myös kurssi, jolla käydään neuleterminologiaa suomeksi ja englanniksi.

- Englanninkieliset ohjeet on hieman eri tavalla rakennettu kuin suomalaiset, mutta ovat loppujen lopuksi helpompia seurata, Annika Silvennoinen sanoo.

Lähteet: YLE Lappi / Sirkku Savusalo

Lue seuraavaksi