NÄKÖKULMA: Kirjadynastioiden taisto

Kustannusalan jännitys tiivistyy. Suomalainen kirjakauppa on nyt siirtynyt Otavan omistajasuvun haltuun ja maanantaina Tammi-WSOY tiedottaa henkilökunnalleen tulevaisuuden suunnitelmista Bonnierin suvun alaisuudessa.

kulttuuri
Janne Mällinen
Tiina Jutila / YLE

Suomalainen kirjakauppa siirtyi tänään perjantaina Otava-konsernin omistukseen.

Otava osti Suomen suurimman kirjakauppaketjun ja suurosuuden Kirjanvälityksestä pelästyttyään ruotsalaisen Bonnierin maahannousua. Bonnierhan osti viime keväänä WSOY:n kaunokirjallisuuspuolen ja niputtaa sen nyt jo omistamansa Tammen kylkeen.

Bonnierin ostosmatkasta tulee totta ensi yönä, kun WSOY vaihtaa omistajaa virallisesti ja ruotsalainen isäntä ottaa talon haltuunsa. Konkreettisempaa tuntumaa talojen yhteiselosta saadaan ensi maanantaina. Silloin nimittäin sekä WSOY:ssä että Tammessa järjestetään suurin piirtein yhtä aikaa henkilökunnalle infotilaisuudet tulevasta. Suut on nyt pistetty molemmissa taloissa niin suppuun, että hyvä kun tiedotuspäälliköt saavat sanottua päivää.

Olisi ihme, jos sekä WSOY että Tammi jatkaisivat Bonnierin alla toimintaansa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Oletettavaa ainakin on, että talojen organisaatioita sulautetaan yhteen. Bonnierissa mietitään varmasti parhaillaan tarvitseeko Bonnierin omistama Tammi-WSOY kahta toimitusjohtajaa, kahta kustannusjohtajaa, kahta tiedotuspäällikköä, kahta vahtimestaria, kahta toimitaloa ja niin edelleen.

WSOY on kuitenkin ollut yhä vielä Sanoman huomassa, eikä Bonnier ole vielä päässyt kaikkeen taloon liittyvään kiinni kunnolla. Bonnierilla on myös aikaa ja rahaa perehtyä tilanteeseen hetki, joten mitään yt-neuvottelukutsuja maanantain tilaisuuksista ei liene tulossa talojen henkilökunnalle. Luuta voi kuitenkin lakaista nykyisestä johdosta jotain pois jo heti aluksi.

Kun juorut talojen maanantain tapahtumista alkoivat liikkua eilen, alkoi myös spekulaatio Bonnierin seuraavista liikkeistä Suomen markkinoilla. Perheyritys ilmoitti juuri myös Ruotsissa pistävänsä organisaationsa kokonaan uusiksi ja virtaviivaisemmaksi.

Villeimpien huhujen mukaan Bonnier ilmoittaisi maanantaina uusista yrityskaupoista. Suvun uskotaan ostavan Suomen markkinoilta vielä jonkun pienemmän kustantamon. Eilisissä huhuissa kerrottiin Siltalan veljesten kustantamon olevan päätymässä Bonnierille. Ainakin tähän saakka Siltalan veljekset ovat kiistäneet huhut höpöhöpöpuheina. Gummeruksestakin on puhuttu kaupungilla.

Maanantaina alkaa siis hahmottua mitä Bonnier nyt aikoo Suomessa tehdä.

Lähteet: Janne Mällinen - kirjoittaja on YLE Uutisten kulttuuritoimituksen päällikkö