Pillereillä pyöritetään suurta bisnestä

Sairauksien ehkäisevässä lääkityksessä menee hukkaan suuria summia, väittää asiantuntija. Luukatoon perehtynyt ortopedi, dosentti Teppo Järvinen Tampereen yliopistosta, kyseenalaistaa muun muassa osteoporoosin ehkäisemistä lääkkeillä. Järvisen mukaan hoitosuositusten tekijöillä on vahvat suhteet lääketeollisuuteen.

Kotimaa
Valkoisia lääketabletteja paperin päällä.
Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan asetyylisalisyylihappo saattaa heikentää miesten kuuloa.Ludovic Di Orio

Sairauksien ennaltaehkäisyn ajatellaan olevan halvempaa kuin sairastuneiden hoito myöhemmin. Meillä esimerkiksi osteoporoosia ennaltaehkäistään lääkkein. Luukatoon perehtynyt ortopedi, dosentti Teppo Järvinen Tampereen yliopistosta, kuitenkin kyseenalaistaa useiden sairauksien ennaltaehkäisyn lääkkein. Järvisen mukaan lääketeollisuus on ollut luomassa sairauksia kuten osteoporoosia, kolesterolin kohoamista ja verenpainetautia.

- Se, että onko meidän hoitosuositustemme tekijöillä vahvat kaupalliset yhteydet, niin juuri näissä nimenomaisissa ennaltaehkäisevissä lääkkeissä, noin 80 prosentilla asiantuntijoista on joko muutamia tai useita kaupallisia suhteita lääketeollisuuteen.

Luukatoon perehtynyt Järvinen epäilee esimerkiksi luun haurastumisen yleisyyttä ja kyseenalaistaa taudin ehkäisyä. Hänen mielestään lääketeollisuus kehittelee tavallisista ilmiöistä sairauksia, joita pitää lääkitä. Näin lääketeollisuus toimii itseään ruokkivana ilmiönä.

Lääketeollisuus kiistää

Lääkepoliittinen johtaja Sirpa Rinta Lääketeollisuus ry:stä kuitenkin epäilee ovatko muut terveydenhuollon keinot sairauksien ennaltaehkäisyyn tehokkaampia - saati halvempia - kuin sairauksien ennaltaehkäisy lääkkein.

- Jos nyt vaikka otetaan esimerkiksi osteoporoosin hoitoon käytettävät terveydenhuollon menetelmät, niin voi kysyä, onko niiden tehoa edes tutkittu, saati sitten kustannusvaikuttavuutta.

Rinta epäilee, ettei monessa terveydenhuollon ehkäisevässä menetelmästä ole tehty kunnollisia tehotutkimuksia. Hän painottaa kustannusvaikutusten tutkimisen ja vertailun olevan laaja terveydenhuollon haaste.

Dosentti Teppo Järvinen kuitenkin näkee lääkäreiden yhteyksien lääketeollisuuteen olevan ongelmallinen hoitosuosituksia laadittaessa.

- Esimerkiksi Amerikassa, kansallinen terveysjärjestö on tehnyt päätöksen, ettei heidän asiantuntijoilla, jotka tekevät hoitopäätöksiä, saa olla minkäänlaisia sidonnaisuuksia lääketeollisuuteen.

Lähteet: YLE Uutiset