Patsaspuistossa Lenin on sokeria

Lenin-patsaat ovat kokeneet uutta arvonnousua niin keräilyesineinä kuin osana historiaa entisten sosialistimaiden katukuvassa. Tampereen Lenin-museossa avataan lauantaina Lenin-veistosnäyttely, jossa pikkupatsaiden materiaalina on niin sokeri, riisimassa, lentokonealumiini, muovi kuin valurautakin.

kulttuuri
Sokerista tehty Lenin-reliefi
Sokerista tehty Lenin-reliefi on neuvostoliittolaisen sokerileivosleipomon työntekijöiden taidonnäyte.YLE / Kirsi Matson-Mäkelä

Antti Siika-aho teki Patsaspuisto-näyttelyyn myös kuvakoosteen maailmalla olevista suurista Lenin-monumenteista, joista osa tuhottiin pian Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen.

- Patsaat ovat historian muutosten myötä aina ensimmäisenä joutuneet ihmisten vihan kohteeksi. Näyttelyä kootessani mietin, onko enää nykyisin ja tulevaisuudessa tarpeen lähteä kaatamaan patsaita vai pitäisikö ne arvioida sellaisina kuin historia ne meille näyttää.

Lenin antoi nimen kokonaiselle taidesuuntaukselle. Neuvostoliitossa mietittiin tarkoin, mitkä taideteokset Leniniana-suuntauksen ehdot täyttivät.

- Henkilöt patsaiden takana yleensä unohdetaan. Näitä oli tekemässä taidokkaita kuvanveistäjiä ja taiteilijoita, joista monet unohtuivat kun patsaista tuli vain massakulutuspatsaita, Siika-aho sanoo.

Patsaspuisto-näyttely avautuu yleisölle lauantaina. Tampereen työväentalon salissa, jossa muuten Lenin ja Stalin tapasivat toisensa ensimmäisen kerran, on esillä on mm. DDR:n puoluesihteerin Erich Honeckerin lahjoittama valurautainen veistos.

Myös Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen Leninistä on tehty erilaisia teoksia aina maatuskoja ja Leningrad Cowboys -tötterötukkaista patsasta myöten.

Lähteet: YLE Tampere